Arhivă : Recomandări Înapoi

Clasicismul sonor pe teritoriul ceh si slovac (II) - Vitralii, 4 noiembrie 2014

Publicat: joi, 30 Octombrie 2014 , ora 18.57

Continuăm în cadrul emisiunii "Vitralii" să vorbim despre o serie de autori cehi importanți ai secolului al XVIII-lea, muzicieni despre care, din păcate, nu se mai știe aproape nimic în prezent. Deși a fost o figură componistică de primă mărime a scenei italiene clasice, Josef Mysliveèek este în continuare quasi ignorat de către cercetătorii istoriei muzicii. Situația se repetă în cazul lui Johann Baptist Vanhal, autor care a cântat pe aceeași scenă cu Haydn, Dittersdorf și Mozart și care în creația sa a anticipat cu rafinament primele semne ale romantismului.

Pe teritoriul slovac, la Bratislava, au strălucit Georg Druschetzky și Anton Zimmermann, două nume despre care au rămas însă puține informații biografice.

Vorbim, de asemenea, și despre Pavel Wranitzky, personalitate aclamată în epocă și foarte apreciată de Haydn, Mozart și Beethoven, despre Franz Krommer, a cărui creație a fost frecvent publicată în secolul al XVIII-lea, inclusiv peste ocean și mai ales despre unul dintre primii pianiști virtuozi europeni cu o intensă activitate concertistică, Jan Ladislav Dussek, o figură fascinantă, profund originală atât din punct de vedere uman dar și sonor, celebru în vremea sa pentru fluiditatea interpretării. Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă aștept marți, 04 noiembrie 2014 de la ora 19.00, pentru a ne continua călătoria prin spațiul sonor ceh și slovac.

Ioana Marghita