Arhivă : Recomandări Înapoi

Transmisiune directă de la Bristol - Scena europeană, 8 octombrie 2014

Publicat: vineri, 3 Octombrie 2014 , ora 12.30

În seara de 8 octombrie, la 21,30 revine în prim plan întrebarea:

Vă place Brahms?

O întrebare retorică, desigur, căci numele acestui compozitor romantic este atât de frecvent prezent pe afișele de concert și recital, fiind o adevărată atracție pentru marele public. Când un program de concert aduce în deschidere Uvertura Academică (și să nu uităm că suntem într-o perioadă de început de an universitar, așa că rezonanțele festive ale imnului Gaudeamus Igitur pot căpăta și valoare de îndemn) și în partea a doua Simfonia I (atât de cunoscută, de prețuită chiar dacă unii - precum Hans von Büllow - au numit-o mai mult sau mai puțin metaforic "a 10-a simfonie a lui Beethoven") atunci este o ispită pentru un auditoriu cât mai larg.

Tentația crește și prin propunerile solistice: doi tineri artiști laureați ai unor importante competiții, apreciați în repertorii variate interpretând Dublul concert pentru vioară și violoncel.


Un dialog al generațiilor

Orchestra Națională BBC Țara Galilor este singurul colectiv simfonic de proporții din această zonă a Marii Britanii; își are sediul la Cardiff și și-a sporit constant efectivul de la cei 31 de membri - cât avea după cel de al doilea război mondial - la configurația actuală a unui ansamblu orchestral mare, cu o deschidere repertorială amplă, realizând și înregistrări discografice și turnee, acoperind întregul spațiu cultural din Wales și prin prezențe în concert și prin difuzarea radiofonică sau televizată a programelor sale.

Apariția la Bristol, la Colston Hall (un edificiu cu o veche tradiție muzicală ce va intra în refacere în 2017) nu este una singulară dar are de fiecare dată caracterul unui eveniment. După recitalul celebrei trompetiste Alison Balsom programat luni seară, după ale programe camerale susținute în colaborare cu Royal Academy of Music , afișul de la Colston Hall prilejuiește iubitorilor de muzică reîntâlnirea cu dirijorul laureat al Orchestrei BBC Wales, muzicianul Tadaaki Otaka născut și școlit în Japonia, cu o activitate foarte bogată în țara sa natală dar și în Europa și Australia.

Un dialog al generațiilor va fi categoric întâlnirea baghetei dirijorale cu cei doi soliști cu măcar 4 decenii mai tineri: violonista Veronika Eberle din Germania, căreia o fundație niponă i-a încredințat un instrument remarcabil din 1700 - Stradivarius-ul "Dragonetti" și violoncelistul Andreas Brantelid (cel care - în 2006 , reprezentând Suedia - a câștigat competiția Eurovision Young Musicians, acumulând mai departe distincții și aprecieri, fiind inclus și în proiectul BBC New Generation Artists) care cântă pe un violoncel semnat de Andrea Guarneri în 1665.

Iată doar câteva argumente pentru a urmări la România Muzical (prin intermediul Uniunii Europene de Radio) transmisiunea directă de la Bristol din 8 octombrie la ora 21,30, în cadrul fluxului Scena europeană.

Anca Ioana Andriescu