Arhivă : Recomandări Înapoi

Mozart cu pianista Mitsuko Uchida - Music box, 8 și 14 septembrie 2014

Publicat: joi, 4 Septembrie 2014 , ora 17.14

Dacă ar fi să numesc una dintre pianistele mele preferate, dintre cele care activează astăzi la nivel internațional, cu siguranță o primă opțiune ar fi Mitsuko Uchida, pianista britanică de origine japoneză de 65 ani, o muziciană pe care nu am ascultat-o niciodată live, dar pe care sper să o aud vreodată și în România.

La Music box, am mai ascultat-o pe Mitsuko Uchida în repertoriul mozartian - noul ei disc este dedicat tot lui Mozart, înregistrări realizate de Mitsuko Uchida alături de Orchestra Simfonică din Cleveland, un disc apărut în 4 august 2014. Am numit-o pe Uchida "pianista haiku" pentru modul cum știe să cânte, punând în lumină esența și lăsând deoparte orice artificiu.

Cred că tocmai acest mod de interpretare este cel care a convins și juriul de la premiile Grammy să-i ofere mult râvnita distincție în 2011 pentru concertele mozartiene numerele 23 și 24.

Iar în concertele numerele 18 și 19 prezente pe discul lansat în 4 august 2014 veți recunoaște exact același stil care a consacrat-o. Nu întâmplător am inclus acest disc și în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014", pe care sper să-l vizitați, pentru că numai notele acordate de dvs. vor desemna discul de muzică clasică al anului 2014.

Mitsuko Uchida

Dacă ar fi să o asemăn pe Mitsuko Uchida cu un alt pianist al timpurilor noastre, cred că m-aș opri la Radu Lupu. Au multe lucruri în comun: preferința pentru un anumit repertoriu, același de fapt: Uchida a abordat integrala sonatelor și concertelor de Mozart, dar și opusuri de Schubert și Beethoven, cu preponderență. Aceeași personalitate introvertită și atitudine rezervată față de o expunere mediatică excesivă. Aceeași aplecare către perfecțiunea detaliului.

Uchida a fost artist în rezidență al Orchestrei din Cleveland între 2002 și 2007, și în concertele susținute a interpretat integrala concertelor mozartiene pentru pian și orchestră - este o experiență în sine a colabora cu una dintre cele mai bune orchestre ale lumii. Orchestra din Cleveland face parte din grupul numit "Big Five Orchestras" - cele mai bune cinci orchestre americane, alături de orchestrele din Boston, Chicago, Philadelphia și Filarmonica din New York. Și este cunoscut faptul că orchestrele americane excelează prin calitate - au și resursele umane și financiare pentru a realiza o performanță ieșită din comun. În paranteză fie spus, nu putem decât să ne mândrim că un român este dirijorul asociat al uneia dintre aceste cinci orchestre, cea din Philadelphia: mă refer la Cristian Măcelaru, pe care-l vom putea aplauda din nou în noiembrie la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Discul Mozart al pianistei Mitsuko Uchida poate fi ascultat în cadrul emisiunii "Music box" luni, 8 septembrie, de la ora 19 și duminică, 14 septembrie, de la ora 13.20.

Cristina Comandașu