Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. O Filă de Calendar dedicată lui Jean-Philippe Rameau - 9 septembrie 2014

Publicat: miercuri, 3 Septembrie 2014 , ora 15.36

Când spui Jean-Philippe Rameau te gândești imediat la tratatul de armonie semnat de muzicianul francez în 1722. Lucrarea îmbină matematica, analiza și comentariul cu scopul de a crea o imagine cât mai clară a structurii și principiilor artei sonore. Pentru acest lucru a fost numit "Isaac Newton al muzicii", dar cel mai important lucru este că tratatul lui Rameau a pus bazele predării teoriei muzicale cunoscute și aplicate până în zilele noastre.

Dincolo de tratatul de armonie...

Cine este Jean-Philippe Rameau?

A trăit între 1683 și 1764 (anul acesta, 12 septembrie, se împlinesc 250 ani de la dispariția lui). Este fiul unui organist cunoscut al vremii; părinții lui îl vedeau desfășurând o carieră în drept; a fost soțul lui Marie-Louise Mangot și tată a 4 copii.

Împotriva dorinței părinților, Jean-Philippe Rameau a fost atras de muzică: a studiat mai multe instrumente (vioară, orgă, clavecin), compoziția și armonia. A scris lucrări pentru instrumente cu claviatură, cantate și muzică religioasă, dar gloria i-a adus-o însă opera, așa cum era de așteptat într-un secol al XVIII-lea francez dominat de acest gen. Jean-Philippe Rameau este cel care l-a urmat pe Jean-Baptiste Lully, continuând tradiția operei franceze. Vorbind despre Jean-Philippe Rameau, compozitorul de operă, lumea muzicală îl consideră un vârf al perioadei sale și în același timp un premergător al lui Wagner.

Una dintre operele sale emblematice rămâne cea intitulată "Indiile galante".

Un alt răspuns la întrebarea "Cine este Jean-Philippe Rameau?" ne este oferit marți, 9 septembrie, începând cu ora 19:00. Sub genericul "Filă de calendar" Anca Ioana Andriescu, realizatoare emisiunii, vă invită să ascultați opusuri de Rameau în interpretarea ansamblurilor "Collegium Aureum", "Les Arts Florissants", "La Petite Bande" și a Corului Capelei Regale din Paris.

Lucian Haralambie