Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Dirijorul Ionel Perlea este 'Interpretul zilei' - 29 iulie 2014

Publicat: marți, 22 Iulie 2014 , ora 9.45

Născut în 13 decembrie 1900 în comuna ialomițeană Ograda, muzicianul Ionel Perlea - cel căruia dirijorul "perfect" Arturo Toscanini i-a lăsat moștenire bagheta sa - iubea muzica lui Mozart. Ionel Perlea îl numea pe Mozart compozitorul complet, mare în fiecare pagină pe care a scris-o, și considera interpretarea operei lui drept suprema verificare a talentului unui dirijor.

Hărăzit pentru cariera de muzician, a studiat compoziția, pianul și tehnica dirijorală la Munchen și Leipzig. La 17 octombrie 1919 a debutat pe scena Ateneului Român din București în dubla ipostază de interpret și compozitor. La vârsta de 26 de ani, Ionel Perlea obținea Premiul de compoziție George Enescu pentru Quartetul de coarde op.10.

În perioada interbelică activează în România, iar apoi, în 1945, îl regăsim la pupitrul Operei din Roma. Succesul obținut aici îi aduce un angajament permanent la conducerea orchestrei prestigiosului teatru liric Scala din Milano, fapt ce a însemnat consacrarea sa definitivă pe plan internațional. În 1949 debuta la Metropolitan New York dirijând opera wagneriană Tristan și Isolda. În timpul carierei sale artistice a condus numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires, Florența, Chicago și a apărut la pupitrul unor prestigioase orchestre, în special în Statele Unite ale Americii.

Tot atât de mare și ca dirijor de concerte simfonice, Ionel Perlea a abordat întregul repertoriu clasic și romantic, excelând în interpretarea lucrărilor simfonice ale lui Mahler, Strauss, Ravel, Mussorgsky, Dvorak. De asemenea, nu a neglijat nici muzica românească - Enescu, Jora, Paul Constantinescu…

La fel ca și în cazul altor compozitori care au fost și interpreți de seamă, reputația de dirijor a lui Ionel Perlea a făcut ca cea de compozitor să rămână în umbră. Cariera sa internațională de dirijor i-a oferit tot mai puțin răgaz pentru creație, realizând în acest domeniu mult mai puțin decât ceea ce ar fi putut talentul său să scoată la iveală.

Un nefericit atac vascular cerebral a dus la paralizia brațului său drept, dar asta nu l-a putut opri să reînvețe să dirijeze - rămân memorabile concertele sale dirijate cu mâna stângă. În 1969, Ionel Perlea susținea ultimele sale concerte în București - la Sala Palatului și la Ateneul Român.

În 29 iulie 2014 comemorăm 44 de ani de la stingerea din viață a marelui muzician - dirijor, compozitor, profesor - Ionel Perlea. Radio România Muzical îl omagiază în cadrul emisiunii Arpeggio la rubrica Interpretul zilei de la ora 10,00.

Gina Macsențian