Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. 'Richard Strauss 150' la Radio România Muzical - din 19 iunie 2014

Publicat: marți, 10 Iunie 2014 , ora 16.56

Zsolt-Tihamér Visontay (concert-maestru): "De la primul sunet cântat ți se face pielea de găină... e ca și cum ai deschide o carte și afunzi într-un tablou imens... te pierzi în acest sunet imens, în ceea ce poate crea orchestra atunci când cântă Strauss."

Geremia Iezzi (corn): "Ca muzician, în special cornist, este imposibil să nu-ți placă Strauss. Sunt teme în muzica lui unde te simți ca un războinic apoi, după câteva măsuri, simți că ești îndrăgostit. În muzica lui Strauss trebuie să-ți schimbi foarte repede starea de spirit"

Peter Fry (percuție): "Muzica lui este, în opinia mea, cea mai evocatoare. Eram în vacanță, în tren... plecam din München spre Bolzano. Treceam prin munții Dolomiți și ascultam Simfonia Alpilor... era fantastic."

Robin O'Neill (fagot): "Când ești în mijlocul orchestrei și ajungi în punctul culminant al unei lucrări de-ale lui Richard Strauss, partea a treisprezecea din Simfonia Alpilor de exemplu << În vârful muntelui >>, chiar simți că acela e cel mai bun loc în care poți fi pe pământ."

Toți sunt instrumentiști ai Orchestrei "Philharmonia", vorbind despre ceea ce muzica lui Strauss înseamnă pentru ei. 2014 îi este dedicat lui Richard Strauss, un compozitor emblematic pentru ceea ce numim post-romantismul muzical.

Se împlinesc în 11 iunie, 150 de ani de la nașterea sa, a compozitorului pentru care tehnicile avangardei vremurilor în care a trăit nu au reprezentat o obligație. Mai important a fost mesajul care are o valabilitate și pentru noi, generațiile actuale dar și cele viitoare. Pentru a marca veacul și jumătate de la nașterea sa, la Radio România Muzical sunteți invitați să urmăriți o serie de emisiuni realizate de Anca Ioana Andriescu.

În prim plan la prima propunere pentru "Richard Strauss 150": Fantezia simfonică op.16 "Din Italia" în versiunea Capelei de Stat din Dresda. La pupitrul ansamblului s-a aflat atunci Rudolf Kempe, muzician legat de orchestră încă de la vârsta de 14 ani. între 1949-1952 a fost dirijorul principal al Capelei de Stat din Dresda semnând primele sale înregistrări de operă: "Cavalerul Rozelor", "Maeștrii cântăreți din Nürnberg" sau "Der Freischütz".

La Radio România Muzical - în 19 iunie, prima emisiune din seria "Richard Strauss 150" pe care v-o propunem pe parcursul verii 2014 în fiecare joi, de la ora 19:00 - o emisiune realizată de Anca Ioana Andriescu.

Lucian Haralambie