Arhivă : Recomandări Înapoi

Alicia de Larrocha în România - la 'Cutia cu amintiri': 8 iunie

Publicat: luni, 2 Iunie 2014 , ora 14.09

Alicia de Larrocha în România? O întrebare pe care putem să ne-o punem fără teamă, căci informațiile despre aceasta sunt atât de sumare, încât te și întrebi - chiar a fost aici? Da, a fost în primăvara lui 1967 și nu doar pentru un concert, ci pentru trei: două la Filarmonică și un recital la Sala mică a Palatului. Un turneu în urma căruia ne-au rămas totuși mărturii sonore.

Avea 43 de ani și o importantă experiență de scenă (începută la 6 ani în recital și cu debutul concertistic la 11), deja cucerise America, iar concertele ei în Spania natală se vindeau mult înainte de data lor. Casele de discuri se înghesuiau să-i poată imortaliza arta.

Micuță (măsura doar 1,52 m!!!), cu posibilități fizice care nu ar fi părut să-i permită abordarea marelui repertoriu pianistic, a reușit. Și - mai mult! - a făcut cunoscută muzica spaniolă pretutindeni, cântând-o în paralel cu marile opusuri ale tuturor timpurilor. Mâinile ei mici au reușit să aducă la lumină partituri imposibile pentru alții, precum al treilea concert al lui Rahmaninov!

În 1974 primea primul premiu Grammy căruia i s-au mai adăugat până în 1992 încă 3 (în același timp, multe altele ca Grand Prix du Disque, Edison Award - de câte 3 ori ș.a.).

Când în septembrie 2009 a trecut în lumea celor drepți, în Wall Street Journal se vorbea despre faptul că era "…una dintre ultimele reprezentante ale epocii de aur a pianismului, când poezia domnea, iar forța personalității însemna altceva decât afișarea spectaculosului." Și se mai evidenția acolo o trăsătură de caracter ce ține poate de inocența perpetuă a unei artiste de mare calibru, dar care a rămas toată viața extrem de modestă: un soi de "timiditate", de teamă în fața publicului.

"Nu-mi place să fiu privită. Să stau la pian, așa scundă, nu sunt prea plăcută vederii, iar muzica este pentru ascultat, nu pentru privit…" (se confesa într-un interviu din New York Times din 23 noiembrie 1995). Nici televiziunea nu-i plăcea: "Dacă realizez că sunt camere împrejur, nu mă simt în largul meu." Dar, în același timp, era conștiență de propria-i personalitate: "Eu sunt eu, și nu-mi place să fiu comparată cu altcineva…"

Muzica unor Granados sau Albeniz a fost adeseori pentru prima dată revelată publicului de către ea, ca și în recitalul din București unde a fost prezentă lângă lucrări de Soler, Bach și Schubert.

S-a retras din fața claviaturii și a publicului la 80 de ani: cariera ei a însemnat cam 4000 de concerte și recitaluri! Pentru noi rămâne o binecuvântare faptul că, după ce în urmă cu mai bine de o lună v-o prezentam într-o înregistrare dintre cele ce au marcat la superlativ arta sa (cu "Iberia" lui Albeniz), duminică, 8 iunie 2014, o putem asculta în concertul lui Schumann de la Ateneul Român, din data 8 aprilie 1967. A cântat acolo cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, ascultând de bagheta lui Mihai Brediceanu.

Nu uitați: 104,8 sau 97,6 FM, sau online la www.romaniamuzical.ro la ora 16,00 - o nouă nestemată din "Cutia cu amintiri".

Vă aștept.


Veronica Zbarcea (veronica.zbarcea@radioromania.ro)