Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Felix Mendelssohn este 'Compozitorul săptămânii' la Radio România Muzical - din 28 aprilie

Publicat: joi, 24 Aprilie 2014 , ora 17.55
"Marșul nupțial" este fără îndoială una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale. E un fragment pe care îl știm, parcă, dintotdeauna. A fost scris în 1842 și face parte din muzica de scenă a piesei "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare. Uvertura cu același nume este și ea una dintre lucrările care l-au făcut celebru. La baza celebrității "Marșului nupțial" stă poate și faptul că a fost cântat în ziua căsătoriei Prințesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prințul Friedrich al Prusiei, în 1858. Autorul acestor binecunoscute lucrări: Felix Mendelssohn (3 februarie 1809 - 4 noiembrie 1847). Este unul dintre cei mai importanți muzicieni și săptămâna aceasta (24 aprilie - 4 mai 2014) "Compozitorul săptămânii" la Radio România Muzical.


S-a născut la Hamburg. La 3 ani, Felix se mută cu familia la Berlin. Deși sora sa, Fanny, devine o renumită pianistă, este clar pentru toți ca micul Mendelssohn este copilul-minune al vremii, comparația cu Wolfgang Amadeus Mozart neîntârziind să apară. Studiază pianul cu Marie Bigot la Paris și compoziția cu Carl Friedrich Zelter, la Berlin. El este cel care îl prezintă pe Felix Mendelssohn lui Goethe. Ignaz Moscheles se înscrie și el pe lista profesorilor săi, acesta fiindu-i și un prieten foarte apropiat.

Între 12-14 ani semnează 12 simfonii. La 16 ani scrie Octetul pentru coarde în Mi bemol major, prima sa lucrare de geniu. După vizita din Anglia, în 1829, urmează Simfonia a III-a op. 56 în la minor, "Scoțiana" și Oratoriul op. 70 pentru soliști, cor mixt și orchestră, conceput de Mendelssohn pe texte extrase din Biblie. Concertul op. 64 în mi minor pentru vioară este o altă lucrare importantă a compozitorului. De ce, ne mărturisește violonistul Igor Ozim:

"Este un concert pentru întreaga viață a unui violonist. E normal astfel ca percepția să se schimbe. Îmi amintesc foarte clar că l-am studiat în trei momente ale vieții..."

Mendelssohn a fost influențat de muzica lui Johann Sebastian Bach. În același an, 1829, cu sprijinul lui Zelter și cu ajutorul actorului Eduard Devrient, Felix a aranjat și a dirijat la Berlin un spectacol cu Matheus Passion de Bach. Succesul reprezentației (prima de la moartea lui Johann Sebastian Bach, în 1750) a reprezentat un element important pentru scoaterea din uitare și relansarea muzicii lui Bach, inițial în Germania și apoi în întreaga Europă. Tot Mendelssohn a reaprins și interesul pentru lucrările lui Franz Schubert. El a dirijat în premieră Simfonia a IX-a în Do major de Schubert, la Leipzig, în 21 martie 1839, la peste zece ani de la moartea compozitorului.

4 noiembrie 1847 este data la care Felix Mendelssohn a părăsit această lume, la doar 6 luni după sora sa Fanny. Printre cei care l-au condus pe ultimul drum s-au numărat Ignaz Moscheles, Robert Schumann și Niels Gade.

Săptămâna acesta ne amintim de acest mare compozitor al perioadei romantice - Felix Mendelssohn - "Compozitorul săptămânii" la Radio România Muzical, în cadrul rubricii zilnice a emisiunii Arpeggio: rubrica este difuzată în jurul orei 12.00.

Lucian Haralambie