ACUM:
0.00
De 10 ori despre... romantism (R)
Urmează: 0.20 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Opera bucureșteană - 95 de ani

Bookmark and Share
Publicat: luni, 25 Aprilie 2016 , ora 11.33
Opera Națională din București a împlinit 95 de ani de la instituționalizare (1 aprilie 1921 ca Opera de Stat). Nu a fost o sarbătorire cu șampanie, ci demisii și proteste. Radio România Cultural propune publicului său nu atât o evadare din actualitate cât o rememorare a momentelor importante din istoria Operei, asa cum le-au trăit artiștii săi.

În perioada 25-27 aprilie 2016, Opera Națională din București devine "eroina" din emisiunea Vocea Umană difuzată în fiecare zi, de luni până vineri, la Radio România Cultural. Timp de trei zile, de la ora 16:30-17:00, realizatoarea emisunii, Mihaela Soare, împreună cu invitații ei, vor aminti, on air, câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria teatrului liric bucureștean, de la prima reprezentație cu Lohengrin de Richard Wagner, dirijată de George Enescu (8 decembrie 1921) și până astăzi, într-un context în care Opera Națională din București nu are încă un director general după ce, în doar câteva zile au fost numiți și demiși trei, iar scena a devenit tribună pentru proteste.

"Aș dori să ne amintim despre cum era odată, despre opera între bine și rău, situații dramatice, despre tradiție și ce se păstrează din ea pentru a putea merge mai departe, despre nostalgii și capcanele lor, despre speranțe, trecut și viitor. Cu cine? Mai întâi,în prima serie de emisiuni,cu câțiva dintre artiștii generațiilor trecute. Apoi, cu cei de astăzi. Așa poate vom desluși, vom înțelege mai bine ce se întâmplă în aceste zile- și ele, parte din istoria frumoasă și zbuciumată a celui mai mare teatru liric românesc." (Mihaela Soare)

Emisiunea Vocea Umană, realizată și prezentată de Mihaela Soare, este difuzată la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 16:30 la ora 17:00.

În doar 30 de minute,Vocea Umană este Vocea Operei. Numai la Radio România Cultural.