ACUM:
22.50
Interpretul zilei (R)
Marile nume din prezent și din trecut.
Urmează: 23.50 De 10 ori despre... romantism (R) Un serial de inițiere, mai ales, pentru tinerii ascultători.
Apoi: 0.00 De 10 ori despre... romantism (R)

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Audiție specială oferită de Editura Casa Radio: Ion Caraion

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 9 Martie 2016 , ora 9.13

Editura Casa Radio vă invită joi, 10 martie, la ora 18:30, la o audiție specială din Biblioteca de Poezie Românească, prilejuită de lansarea unei noi cărți sonore: Oamenii de Ion Caraion. Evenimentul va avea loc la Ceainăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona nr. 13-15, București), în prezența criticului și teoreticianului literar Carmen Mușat, a scriitorului Bogdan Ghiu și a criticului și istoricului literar George Neagoe.

Anul acesta, pe 21 iulie, se vor împlini 30 de ani de la moartea poetului Ion Caraion, o figură controversată și ambiguă a istoriei literaturii române recente. Audiobook-ul Oamenii este o invitație adresată cititorilor și ascultătorilor de a redescoperi o voce importantă a liricii moderne, o voce în căutarea unei voci critice.

"Mai poate fi salvat, mai poate fi recuperat Ion Caraion? Dar nu exagerează, oare, conștiința istorio-critică românească atunci când pare a-și permite să risipească, adică să uite, să neglijeze un poet abundent, insistent, neașezat, un poet «continuu» ca Ion Caraion?" - se întreabă scriitorul Bogdan Ghiu în prefața acestei cărți.

Audiobook-ul Oamenii de Ion Caraion conține 30 de poeme alese și rostite la Radio de poet între 1966 și 1974, înregistrări pe bandă magnetică aflate în Fonoteca Radio România, difuzate în emisiuni literare de referință ale radioului. Cartea cu CD conține și un interviu realizat de Ileana Corbea în august 1980 și difuzat în premieră în octombrie 1991: un interviu riscant, realizat cu doar câteva zile înainte ca poetul să părăsească definitiv România, pentru a se stabili în Elveția.

Vă invităm așadar să ne fiți alături joi, 10 martie, de la orele 18.30, la o întâlnire cu poezia și vocea lui Ion Caraion și la o întâlnire cu istoria literaturii române: o întâlnire cu o voce lirică, cu modul în care a fost aceasta receptată, dar și cu vocea documentelor de arhivă. Colecția de carte sonoră Biblioteca de Poezie Românească este un proiect inițiat și realizat de Serviciul Patrimoniu Cultural și Arhive Radio România.

Mai multe detalii pe: www.edituracasaradio.ro.