ACUM:
19.00
A piacere
Lucrări din repertoriul clasic, cu o nuanță de weekend
Urmează: 20.00 Beethoven - 250 ani de nemurire (R)
Apoi: 21.00 Opera în interpretări de referință Mari compozitori, mari interpreți.

Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial marcați prin două premiere teatrale radiofonice

Bookmark and Share
Publicat: joi, 4 Decembrie 2014 , ora 13.54

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, la Radio România Actualități: Dureroasa neutralitate - luni, 8 decembrie, la ora 23:05 și Vara Marelui Război - marți, 9 decembrie, la ora 23:05, de Constantin Venerus Popa. Spectacolele sunt dedicate împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Regia artistică: Gavriil Pinte.

Constantin Venerus Popa, autorul celor două scenarii de teatru radiofonic, ne-a declarat: "Difuzarea în milioane de case a acestor fragmente din istoria, în parte necunoscută, a momentelor tragice din acei ani - aducerea în prim plan a figurilor politice marcante ale României începutului de secol XX, prezentarea eforturilor membrilor Familiei Regale a României de a dovedi tuturor că sunt cu trup și suflet de partea poporului român și-i înțeleg nevoile, aspirațiile și durerile, poate contribui la o înțelegere mai apropiată de realitate, a perioadei extrem de dificile prin care a trecut țara noastră atunci".

Spectacolele radiofonice regizate de Gavriil Pinte se disting prin calitatea și acuratețea transpunerii sonore, prin felul în care readuc în discuție evenimente din trecut, figuri legendare, conducându-ne, în același timp, spre o mai profundă înțelegere a istoriei și răspunzând nevoii de a exprima, prin limbaj artistic, ceea ce ne frământă pe noi azi. Faptelor istorice li se conferă căldură, sentimente, înțelegere umană, tinzând a depăși granițele cuvintelor, prin clocotul omenesc, prin planuri ce se întrepătrund, prin ritmuri și imagini sugestive

În distribuție: Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Delia Nartea, Dan Aștilean, Mircea Rusu, Ștefan Velniciuc, Florin Dobrovici, Mircea Constantinescu, Ana-Maria Bălescu, Mihai Dinvale, Ioan Chelaru, Radu Amzulescu, Magda Duțu, Liviu Lucaci, Bogdan Dumitrescu, Vasile Toma, Dan Codreanu, Alexandru Ștefănescu. Regia de montaj: Bogdan Golovei și Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Spectacolele radiofonice Dureroasa neutralitate și Vara Marelui Război vor putea fi audiate, în avanpremieră, luni, 8 decembrie 2014, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din București.