Arhivă : Evenimente Înapoi

József Horváth, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: marți, 16 Mai 2017 , ora 14.04

Vineri, 19 mai 2017, József Horváth se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert care îl va avea ca protagonist pe violonistul Gabriel Croitoru, solist - concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Programul serii va debuta cu Uvertura Carnaval, op. 92, de A. Dvoűák, va continua cu Fantezia scoțiană în mi bemol major pentru vioară și orchestră, op. 46, de M. Bruch, și se va încheia cu suita Iberia, de Albéniz-Arbòs.

Dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naționale din Cluj-Napoca, József Horváth a primit în 2016 Premiul pentru cel mai bun dirijor, conferit pentru realizarea premierelor operelor Samson și Dalila, Werther, Nabucco și a baletului Lacul lebedelor la cele două opere din Cluj.

Cu peste 1.000 de apariții scenice în România și în străinătate și cu impresionantă colecție de premii obținute la prestigioase concursuri internaționale, violonistul Gabriel Croitoru a câștigat, în 2008, dreptul de folosință și cântă pe o vioară construită în 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, un instrument care i-a aparținut lui George Enescu.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


BIOGRAFII

JÓZSEF HORVÁTH

József Horváth s-a născut în 1975. În anul 1999 a absolvit secția dirijat coriar în 2001 secția dirijat orchestră al Academiei de Muzică din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza și Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la masterclass-uri cu Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky și Kurt Masur.

Evoluția profesională i-a fost influențată în mod semnificativ și prin participarea sistematică la repetițiile și concertele maeștrilor: Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez și George Pretre.

Din 1999 este dirijor al Operei Maghiare, iar din 2006 totodată și al Operei Naționale Române din Cluj, acumulând peste 40 de titluri in repertoriu său. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din țară, precum și Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Opera Națională Iași, Opera Națională Timișoara, Corul Radio din Budapesta și Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost inițiatorul și Directorul Artistic al festivalului Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj in 2011.

În anul 2009 a fost distins cu trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016 i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, conferit pentru realizarea premierelor operelor Samson și Dalila, Werther, Nabucco și a baletului Lacul lebedelor la cele două opere din Cluj-Napoca.


GABRIEL CROITORU

Cu peste 1.000 de apariții scenice violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viața muzicală în triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

Dinamismul, elocvența interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte și recitaluri susținute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România și pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, "Gewandhaus Orcheter" Leipzig, Orchestra de cameră "Regina Sofia" Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. Astfel a avut ocazia să colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncuși, Paul Popescu, Ovidiu Bălan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeș, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galați și mulți alții.

A susținut recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., țări din fosta URSS, Ungaria, România.

Din parcursul evoluției sale artistice, ca un factor major al progresului său, se evidențiază participarea la viața competițională națională și internațională. În țară, Gabriel Croitoru a participat și a câștigat numai Premii I la toate edițiile concursului "Cântarea României", este deținătorul Marelui premiu și al trofeului "Lira de Aur" de la Concursul Național de Interpretare Instrumentală "C.Porumbescu" Suceava. Este câștigătorul Premiului I la Concursul Internațional de vioară "Henryk Wieniawski" Lublin, Polonia (1979) și la Concursul Internațional de vioară "Pablo Sarasate" Pamplona, Spania (1991), precum și al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este de asemenea câștigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul Internațional de vioară "Tibor Varga" Sion, Elveția, Premiul al III-lea la Concursul "N.Paganini" Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler", Viena, Austria și a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca "un violonist excepțional, având o tehnică impecabilă", după ce a câștigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internațional "Zino Francescatti" Aix-en-Provence, Franța (1987).

Arta sa interpretativă a fost captată și se regăsește în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societății Române de Radiodifuziune (în perioada 1987 - 2008) și pe 8 CD-uri.

Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câștigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparținut lui George Enescu.

In ultimii ani, artistul a participat la turneele naționale "Vioara lui Enescu la sate" și "Duelul Viorilor: Stradivarius vs Guarneri", evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localități din întreaga țară, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaști alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail.

Inpreună cu violonistul Liviu Prunaru și pianistul Horia Mihail a susținut în decembrie 2016, cu prilejul Zilei Naționale a României două recitaluri în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC.