Arhivă : Evenimente Înapoi

S-a stins din viață Stelian Olariu

Publicat: duminică, 29 Ianuarie 2017 , ora 18.29

În după-amiaza zilei de astăzi, 29 ianuarie 2017, s-a stins din viață Stelian Olariu - maestru de cor al Operei Naționale din București.

Dirijorul născut în 26 noiembrie 1928 a urmat cursuri de vioară la Timișoara, apoi a fost student al Conservatorului de Stat din Timișoara, unde i-a avut ca profesori pe Sabin Drăgoi, Nicolae Ursu și Vasile Ijac. Din anul 1950 a venit la București pentru a studia la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” pedagogie și dirijat coral cu nume mari ale învățământului muzical. După absolvire, a fost repartizat la Palatul Copiilor (Palatul Pionierilor) unde a înființat „Corul de Copii al Palatului” pe care l-a condus până în anul 1966. Cu acest cor a desfășurat o activitate concertistică amplă la București, dar și în alte orașe ale țării.

În urmă cu 55 de ani (1962) a fost numit asistent-maestru de cor la Opera Națională București, unde a colaborat cu dirijorul corului, Gheorghe Kulibin. Un an mai târziu - 1963, după decesul marelui maestru, Stelian Olariu a preluat conducerea ansamblului ca maestru de cor, funcție pe care a deținut-o până în prezent.

A pregătit peste 120 de titluri de operă, operetă și vocal-simfonic. A participat la peste 8000 de spectacole de operă (numai la Opera Națională București) și a întreprins turnee în țări precum Franța, Germania, Anglia, Italia, Elveția, Spania, Olanda, Belgia, Austria și Japonia. Corul ONB a făcut, sub îndrumarea sa, și înregistrări ale unor titluri importante precum: „Oedipe” de George Enescu (înregistrare care a luat premiul Discul de Aur în Japonia), „Tosca” de Giacomo Puccini, „Traviata”, „Rigoletto”, „Trubadurul” de Giuseppe Verdi, „Boema” de Giacomo Puccini, „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo, „Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu, „Decebal” de Gheorghe Dumitrescu și „Prometeu” de Doru Popovici.

Dumnezeu să-l odihnească!