Arhivă : Evenimente Înapoi

Liviu Prunaru cântă Bernstein la Sala Radio pe vioara Stradivarius Pachoud

Publicat: luni, 31 Octombrie 2016 , ora 9.47

Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă și percuție de Bernstein este o lucrare care poate fi foarte rar auzită în România. Ea va fi interpretată la Sala Radio vineri, 4 noiembrie 2016, de la ora 19.00, de violonistul Liviu Prunaru, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Liviu Prunaru este în prezent concertmaestru al cunoscutei orchestre Concertgebouw Amsterdam și cântă pe celebra vioară Stradivarius Pachoud.

Programul simfonic al serii va fi plasat sub semnul rafinamentului muzicii franceze de început de secol XX, cuprinzând Claude Debussy - Prelude a l'après-midi d'un faune și M. Ravel - Alborada del gracioso și Rapsodie espagnole.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour,librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII

LIVIU PRUNARU

Un violinist de excepție, Liviu Prunaru reușește să fascineze publicul prin talentul său muzical desăvârșit. În prezent concertmaestru al Royal Concertgebouw Orchestra, Liviu Prunaru a colaborat în calitate de solist cu prestigioase orchestre dintre care amintim: Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Athens Philharmonic, Royal Philharmonic Orchestra, Bari Symphony Orchestra, Westdeutsche Sinfonia, Belgium National Orchestra, Meridian Symphony, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Mississippi Symphony, Puchon Philharmonic Orchestra și Juilliard Symphony. În prezent Liviu Prunaru este și solist concertist al Filarmonicii Oltenia din Craiova.

A primit cele mai înalte distincții ale unor prestigioase concursuri precum: Concursul Rodolfo Lipizer din Italia în anul 1991, Concursul Regina Elisabeta - Belgia în anul 1993, Concursul Dong-A din Coreea în anul 1997, Concursul din Indianapolis în Statele Unite ale Americii, Concursul R. Molinari din Elveția, Concursul Mendelssohn organizat la Juilliard, Concursul E. Nakamichi Wieniawski. A fost invitatul festivalurilor Menuhin, George Enescu, precum și al unor festivaluri în Atena, Buenos Aires, Evian, Bruxelles, Salzburg, Flandra, Wallonie. Liviu Prunaru are oportunitatea de a cânta pe o celebră vioară, este vorba despre Stradivarius Pachoud, datată 1694.

Violonistul a avut prilejul de a concerta în Elveția, Belgia, Olanda, Argentina, Franța, Italia și Germania alături de dirijori renumiți dintre care amintim pe: Andrew Litton, Lord Yehudi Menuhin, Peter Braschkat, Yuri Simonov, Cristian Mandeal, Mario Benzecry, Lukas Vis, Georges Octors, Park Eun Seong și Horia Andreescu.

Întreg acest fabulos parcurs artistic a început încă la vârsta de șase ani, când a început studiul viorii împreună cu distinsul profesor Oprișan de la Craiova. A mai studiat apoi cu violonista Cornelia Bronzetti, profesoarele Adriana Carpen și Mailat, precum și cu profesorul Berbec. Din anul 1990 Liviu Prunaru avea să studieze la Academia Menuhin din Gstaad, la invitația expresă a celebrului Alberto Lysy. S-a perfecționat apoi sub îndrumarea unor reputați muzicieni precum: Nikita Magaloff, Igor Oistrakh, Pierre Amoyal, Lord Yehudi Menuhin, Ruggiero Ricci, Peter-Lukas Graf, Jean-Pierre Rampal, Itzakh Perlman. Liviu Prunaru a mai studiat și la Juilliard School în New York, cu Dorothy DeLay.

Discografia sa include un CD realizat alături de pianistul Luc Devos care include lucrări de Brahms, Strauss, Saint-Saëns, Gluck, Sarasate și care a fost editat de Casa de discuri Pavane Records. Palmaresul său discografic cuprinde și câteva CD-uri realizate alături de Camerata Lysy.

Liviu Prunaru susține numeroase concerte și în România, fiind implicat totodată în diverse proiecte artistice ce includ amplele turnee de recitaluri susținute în cadrul proiectului Duelul viorilor, alături de Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail, turnee ce au fost primite cu mult entuziasm și de publicul din străinătate.

GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" și al Filarmonicii de Stat Sibiu și Dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, reputația lui a crescut substanțial și rapid în ultimii ani, concertând cu orchestre precum: Orchestra Națională Radio, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Philharmonic Chamber Orchestra of London, Kazakhstan State Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică G. Rossini etc.

Stagiunile următoare includ concerte și spectacole cu National Philharmonic of Russia, the Hungarian National Philharmonic, Janaèek Philharmonic Orchestra, Zagreb Philharmonic Orchestra, Kammerorchester Berlin, Wiener Kammerorchester, printre altele.

În vara lui 2016 a debutat în Rossini Opera Festival de la Pesaro, unde a dirijat producția Il Viaggio a Reims.

La doar 29 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind "unul din cei mai talentați dirijori născuți în ultimele decenii în România" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 septembrie 2011) și e câștigator al premiului întâi la Lovro von Mataèiæ Conducting Competition (Zagreb 2015) și al premiului întâi la Jeunesses Musicales Conducting Competition (Bucuresti 2010). Gabriel Bebeșelea a fost semifinalist al Donatella Flick London Symphony Orchestra Conducting Competition în 2014 și semifinalist al Gustav Mahler Competition Bamberg Symphony în 2016. Recunoscut și ca dirijor de operă, Bebeșelea a câștigat premiul pentru Cel mai bun dirijor în cadrul Galei Operelor Naționale în 2014. În 2011 a câștigat o bursă de asistență la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să asiste la repetițiile și concertele celor mai mari dirijori ai prezentului: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal. În continuare, în 2015, Gabriel Bebeșelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciați dirijori: cu Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter și cu Kurt Masur la Aurora Classical Festival.

Una dintre pasiunile lui Gabriel Bebeșelea este să lucreze cu tineri muzicieni. Începând din 2011 este Dirijor Principal al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei și dirijează regulat Orchestra Română de Tineret. În 2010 a absolvit studiile de licență la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea. Doi ani mai târziu a absolvit studiile de master din cadrul Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Horia Andreescu. În prezent este doctorand al Universității Naționale de Muzică sub îndrumarea Prof. Dan Dediu.

În prezent este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului la clasa maestrului Mark Stringer.