Arhivă : Evenimente Înapoi

Altfel despre concertul zilei din Festivalul RADIRO - 29 septembrie

Publicat: miercuri, 28 Septembrie 2016 , ora 14.09

Un compozitor născut în 1919 la Varșovia, dintr-un tată care plecase de la Chișinău în 1916. O familie de evrei care au avut de suferit în urma pogromurilor țariste din Basarabia. Tânărul nostru compozitor, extrem de talentat, studiază muzica la Varșovia; în 1939 este nevoit să se refugieze, fugind de naziști și ajungând la Minsk, pe teritoriul Uniunii Sovietice. Toată familia sa este omorâtă în Holocaust. De la Minsk, autoritățile sovietice îl duc în Tașkent, unde are marea șansă de a-l cunoaște pe Dmitri Șostakovici, o mare personalitate care îi recunoaște talentul special. În 1943 se mută la Moscova. Reușește să conviețuiască cu regimul stalinist fără a fi arestat până în februarie 1953; moartea lui Stalin îi salvează practic viața. Deși admirat și cântat de marii interpreți ruși contemporani cu el, rămâne mereu într-un con de umbră, până la moartea sa, survenită în 1996.

Pare un scenariu de film, dar nu este: aceasta a fost viața lui Mieczysław Weinberg, căruia istoria începe să-i facă dreptate - un disc cu mai multe dintre lucrările sale a fost nominalizat anul trecut la premiile Grammy. Un disc purtând semnătura unui violonist celebru al timpurilor noastre, estonianul Gidon Kremer, cel care va interpreta un concert de Mieczysław Weinberg pe scena Sălii Radio, astăzi, de la ora 19.00. Gidon Kremer este un adevărat campion al interpretării muzicii secolului XX: mulți compozitori au fost puși în valoare de Gidon Kremer și ansamblul său, Kremerata Baltica, printre ei, și George Enescu.

Gidon Kremer și Orchestra Radio ORF din Viena, dirijor Corneliu Meister, în această seară, pe scena festivalului RADIRO, organizat de Radio România.