Arhivă : Evenimente Înapoi

Semifinala Concursului Internațional ”George Enescu” - secțiunea vioară

Publicat: sâmbătă, 17 Septembrie 2016 , ora 23.03

Doi tineri violoniști din Coreea și unul din Kazahstan au fost selectați pentru etapa finală, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu" dirijate de Christoph Poppen. La sfârșitul maratonului cameral al celor 6 recitaluri susținute sâmbătă începând de la ora 16, juriul a ales cele 3 nume care vor concura direct la premiile competiției: Erzhan Kulibaev din Kazahstan (care, la cei aproape 30 de ani - pe care îi va împlini în 21 septembrie - este cel mai vârstnic dintre semifinaliștii acestei secțiuni), Gyehee Kim din Coreea, ca și Donghyun Kim (juniorul care până în octombrie are încă doar 16 ani, fiind cel mai tânăr dintre interpreții care au evoluat în semifinală). Prestanța solistică, preocuparea pentru rigoarea stilistică, claritatea sunetului dublată de avânt și vigoare interpretativă au caracterizat fiecare dintre aceste evoluții, fiind puse în valoare de momentele de bravură instrumentală. Alte aspecte ale "raportului" dintre talent, temperament și o temeinică instruire muzicală vom găsi, desigur, ascultându-i pe cei trei în concertele cu orchestră didn finala programată luni seară, la ora 19 !

Aprecieri și multe aplauze merită - așa cum a subliniat și Pierre Amoyal - președintele juriului - și ceilalți trei tineri concurenți, toți semifinaliștii beneficiind de colaborarea excelentă a pianistelor Verona Maier, Maria Luiza Velciu, Angela Drăghicescu și Raluca Ouatu, listă la care se adaugă numele celor două prezențe masculine din fața claviaturii: Danor Quinteros si Costin Filipoiu.

Intr-un crescendo calitativ s-a derulat recitalul amplu al Ioanei Cristina Goicea, singura concurentă care a abordat cea de a III-a Sonată de George Enescu, ceilalți 5 violoniști preferând-o pe a II-a. Sunetul robust și o accentuată implicare expresivă în fiecare dintre lucrările tălmăcite au reliefat și paginile lui Grieg și cele de Saint Saens, siguranța și căutarea unor efecte de spectaculozitate punîndu-și amprenta asupra partiturii enesciene, oferite în finalul recitalului ei. Unele probleme intonaționale au afectat evoluția plină de aplomb a Alexandrei Lomieko din Noua Zeelandă și aspecte legate de susținerea eficientă a repertoriului ales au umbrit multe momente frumoase oferite de coreanul Hwapyung Yoo.