Arhivă : Evenimente Înapoi

În 24 mai a încetat din viață dirijorul și profesorul PAUL POPESCU, la vârsta de 87 de ani

Publicat: miercuri, 25 Mai 2016 , ora 8.45
Născut la 1 mai 1929 la Râșnov, a fost discipol al maeștrilor George Georgescu, Constantin Silvestri, Paul Constantinescu și Theodor Rogalski la Conservatorul din București.

Și-a început cariera dirijorală la Filarmonica "Banatul" Timișoara unde a activat între anii 1954 și 1959, fiind cel de al treilea dirijor permanent al instituției (practic al doilea fiindcă cel care a dirijat gala inaugurală a Filarmonicii la 27 aprilie 1947, George Pavel, decedând, n-a mai apucat deschiderea primei stagiuni de concerte). Cei cinci ani de activitate la Timișoara au însemnat adevărata sa ucenicie în profesia de dirijor, o impresionantă acumulare de repertoriu și călirea sa prin efort cu asumarea unui regim de anduranță, elemente ce-i vor fi de mare folos după transferarea sa la Orchestra simfonică a Cinematografiei din București unde înregistrează coloanele sonore ale celor mai importante filme de lung metraj românești ca și de desene animate (în special filmele lui Ion Popescu-Gopo) ale anilor '60.

Din anul 1966 urmează o nouă etapă în cariera sa artistică un angajament de 13 ani la Opera Română (azi Opera Națională) din București, unde își asumă o agendă repertorială foarte vastă de spectacole de operă și balet, semnând la pupitru premiere în special ale compozitorilor români precum:Decebal de Gheorghe Dumitrescu, Hamlet de Pascal Bentoiu, Conul Leonida față cu reacțiunea de Matei Socor, Apus de soare de Mansi Barberis.

A fost pasionat de repertoriul wagnerian pe care l-a promovat:Walkiria, Lohengrin, Olandezul zburător, Tannhäuser.

Activitatea sa dirijorală a continuat în lumea muzicii simfonice, la Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii (actuala Orchestra Nationala Radio), până la pensionarea din 1997.

A realizat un imens număr de minute de înregistrări speciale, o bună parte fiind dedicate muzicii românești clasice și contemporane. De-a lungul carierei sale dirijorale a fost oaspetele tuturor Filarmonicilor din țară, inclusiv al Filarmonicii "George Enescu" din București, dirijând și peste hotare, în 22 de țări printre care Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria, fosta URSS etc.

A activat în învățământul muzical liceal și superior din Timișoara și București ca profesor de orchestră.

Partea a doua a emisiunii Polifonii difuzată la Radio România Muzical joi, 26 mai, de la ora 13.10, îi este dedicată lui Paul Popescu și unui compozitor pentru care regretatul dirijor avea o prețuire deosebită: Anton Bruckner.