Arhivă : Evenimente Înapoi

VIDEO. 'Pianul Călător' este în drum spre Deva

Publicat: luni, 27 Aprilie 2015 , ora 8.55

O poveste născută din dragostea pentru muzică, dar și dintr-o necesitate a fost încă de la prima ediție Turneul Internațional "Pianul călător".

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt și să încerce să ofere bucurie publicului din orașe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Așa a început călătoria pianelor prin țară.

Pornind din studiourile Radio România, acestea și-au găsit noi case temporare în orașe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, cel de-al cincilea pian va rămâne pentru următorii ani la Deva.

Turneul Internațional Pianul călător, ediția a V-a, se desfășoară în perioada 22 martie - 20 mai 2015 și este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România împreună cu Asociația Culturală Accendo și este susținut de Radio România.

Călătoria pianului continuă în aprilie la Luduș, la Baia de Arieș și la Alba Iulia și se va încheia la Casa de Cultură din Deva, unde pianul va rămâne, turneul de concerte și recitaluri al pianistului Horia Mihail continuând însă. El chiar se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru a un alt eveniment al turneului, și anume un concert cu orchestra la Teatrul de Artă din oraș. În recitaluri Horia Mihail interpretează cele șase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, Après une lecture de Dante, de Franz Liszt și încheie cu Carnaval Op. 9 Scènes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann. În cazul concertelor cu orchestra pianistul interpretează Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian și orchestră de Rachmaninov.

În fiecare din aceste orașe pianul sosește cu o mașină pusă la dispoziție de Senia Music, este coborât de o echipa specializată, montat și acordat.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor și pianist a realizat un turneu de concerte în Țările Române în anii 1846 și 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunități în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăși sosirea lui Liszt în orașe precum Timișoara, Arad, Cluj, Iași sau București a reprezentat un eveniment în sine. La Timișoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piața din fața catedralei, se putea citi: "Bine ai venit, Franz Liszt". Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut și un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înființării unei școli, o parte din bani au fost împărțiți săracilor, altă parte donată diverselor asociații de muzicieni.

Un proiect Radio România

Producători: Centrul Cultural Media al Radio România, Radio România Cultural și Accendo.

Coproducători: TVR 2 si Radio România Regional.

Partener principal: ARCUB. Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking. Transportator Oficial : Dacia.

Parteneri: Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brașov.

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Teatrul muzical Nae Leonard - Galați, Filarmonicile de stat din Brașov, Timișoara, Pitești, Ploiești, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași, Radio România Reșița, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Bușteni, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Casa de cultură din Luduș, Primăriile din Luduș, Alba Iulia, Tulcea și Roman, Casele de cultură din Baia de Arieș, Deva, Roman, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Asociația Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Teatrul Jean Bart - Tulcea, Școala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chișinău, Sala cu orgă din Chișinău, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Societatea de concerte Bistrița, Centrul județean pentru cultură Bistrița-Năsăud.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio Chișinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Cațavencii, Observator Cultural, revista Tango, Șapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.