Arhivă : Evenimente Înapoi

'Un american la Paris', partitura lui Gershwin în concertul-eveniment dedicat memoriei lui Richard Oschanitzky

Publicat: luni, 17 Noiembrie 2014 , ora 12.30
Doi celebri compozitori americani - Gershwin și Bernstein - o partitură inconfundabilă și plină de farmec cum este Un american la Paris și o formulă de sărbătoare cu două ansambluri reunite simultan pe scena Sălii Radio - Orchestra Națională Radio și Big Band-ul Radio - sunt reperele ce definesc un concert-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky.

Vineri, 21 noiembrie, de la ora 19.00, cele două ansambluri vor fi dirijate de fratele artistului, Peter Oschanitzky. În perioada 1975-1983, acesta a fost dirijor al Operei din Timișoara, între 1983-1991 a fost dirijor al Filarmonicii Banatul, iar în perioada 1991-1993 a ocupat poziția de director artistic și dirijor al Operei din Timișoara. Începând din anul 1993, Peter Oschanitzky își desfășoară activitatea în cadrul Operei din Osijek (Croația), dirijând numeroase spectacole de operă. A realizat turnee în Italia, Olanda, Germania, Elveția, Republica Moldova, Slovacia, Iugoslavia etc., iar în țară a colaborat cu toate instituțiile de profil.

Veți avea ocazia de a vă bucura de o seară muzicală cu totul specială, concepută ca un omagiu adus lui Richard Oschanitzky (1939-1979), compozitor, aranjor, pianist și dirijor român, care ar fi împlinit vârsta de 75 de ani. O activitate artistică foarte diversă și intensă este cuprinsă în doar două decenii din viața artistului (1959-1979). A semnat sute de aranjamente și orchestrații pentru casa de discuri "Electrecord", pentru emisiuni de radio sau de televiziune, pentru spectacole de teatru, a compus muzică originală pentru filme de animație și filme artistice, a susținut sute de recitaluri și concerte de jazz în România, Germania etc.

Un alt invitat special al serii este și pianistul Horia Maxim. Muzician cu o prezență constantă pe scena sălilor de concerte, acesta abordează un repertoriu vast și complex, atât ca solist concertist - colaborator al majorității orchestrelor simfonice din România - cât și ca partener al unor importanți interpreți români și străini (Ion Bogdan Ștefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano, Mario Caroli etc.). Este membru fondator Maxim Quartet, formulă de cvartet constituită în anul 2011.

Pe lângă evenimentele din România, a susținut recitaluri camerale pe scene din Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia. A participat în ultimii ani la festivaluri naționale și internaționale, cele mai importante dintre acestea fiind "Europäische Wochen Festspiele" (Passau, Germania), Festivalul Internațional "George Enescu" (România), "The Israel Festival", "Nuova Consonanza" (Roma, Italia) etc. A înregistrat partituri celebre pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franța și Statele Unite ale Americii (ex. "Youth Without Youth", film produs și regizat de Francis Ford Coppola - 2007).

Programul va cuprinde o compoziție a celui omagiat, alături de o partitură a lui Bernstein și celebra lucrare Un american la Paris, semnată de Gershwin.

Variațiunile 71 semnate de Richard Oschanitzky sunt rezultatul aprecierii sale în calitate de aranjor, orchestrator și dirijor la Festivalul Internațional "Cerbul de Aur" (1968), când reprezentanții Radioteleviziunii din Berlin i-au comandat o lucrare într-un gen muzical la alegere. Artistul atras de genul jazz-ului a compus Dublul Concert pentru pian, saxofon tenor, orchestră simfonică și big band, lucrare ce a fost atât de apreciată încât compozitorului i s-a mai cerut o partitură, cea de-a doua creație fiind chiar suita de variațiuni.

Seara se va deschide cu Uvertura operei Candide, semnată de dirijorul, compozitorul și pianistul american Leonard Bernstein, care a condus mulți ani Filarmonica din New York și a devenit celebru mai ales prin emisiunile televizate în care explica publicului larg cum trebuie înțeleasă muzica simfonică. Celebra lucrare Un american la Paris compusă de Gershwin va încheia magistral concertul, poemul simfonic evocând impresiile artistului din perioada petrecută în capitala franceză în 'anii 20.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.