Arhivă : Evenimente Înapoi

Alexandru Tomescu - Cristian Măcelaru - întâlnire muzicală la 'nivel înalt' pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 31 Martie 2014 , ora 11.17

Vineri, 4 aprilie (19.00), la Sala Radio, își dau întâlnire doi valoroși artiști români - dirijorul Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia și violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și cel care deține din 2007 dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Evenimentul susținut de Orchestra Națională Radio reunește trei partituri pe care le veți aprecia, indiferent că sunteți spectatori obișnuiți ai sălilor de concerte sau novici! Seara începe cu uvertura operei Freischütz de Carl Maria von Weber, prima operă romantică importantă compusă pe tărâm german, inspirată din poveștile folclorice germane despre un trăgător la țintă de elită care face un pact cu diavolul. Veți asculta apoi Concertul în la minor pentru vioară și orchestră , semnat de compozitorul Antonín Dvoűák, compus cu dorința de a-l dedica unuia dintre cei mai mari violoniști ai sec. XIX - Joseph Joachim - care însă nu a cântat niciodată lucrarea. Repertoriul serii se va încheia cu Simfonia a IV-a în mi minor , ultima lucrare de acest tip așternută pe portativ de Johannes Brahms.

În vârstă de doar 33 ani, Cristian Măcelaru a plecat din România la 17 ani, pentru a învăța arta muzicală în S.U.A, iar astăzi activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. În prezent este dirijor asociat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia. Cristian Măcelaru a fost invitat, în februarie 2012, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea și susținerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, cu orchestrele simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. În septembrie 2013 a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât și alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa și Asia. Mai multe concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecție pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de nenumărate ori în întreaga țară. A interpretat cele trei mari integrale ale repertoriului pentru vioară solo - cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Șase Sonate de Eugène Ysaÿe și cele Șase Sonate și Partite de Johann Sebastian Bach, turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.

Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.


Biletele sunt disponibile pe www. bilete.ro , în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete. ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www. orchestreradio.ro sau www. orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu ( Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bul. Eroilor, Calea Plevnei, Bul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.