Arhivă : Evenimente Înapoi

Violonistul Liviu Prunaru în dublu rol de solist și dirijor, deschide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: joi, 3 Octombrie 2013 , ora 11.10

Se întâmplă rareori ca melomanii să aibă ocazia de a aprecia prestația artistică a unui violonist care, în același concert, este și... dirijorul orchestrei! Și dacă muzicianul respectiv mai înseamnă și un important nume pe scena internațională, evenimentul este unul cu atât mai special!

Miercuri, 9 octombrie, ora 19.00, noua stagiune a Orchestrei de Cameră Radio (2013-2014) se deschide printr-un concert deosebit în care violonistul român Liviu Prunaru, concert-maestru al celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, va juca acest dublu rol: dirijor și solist.

Muzicianul se află într-un adevărat «marato» artistic pe tărâm românesc: a fost recent aplaudat pe scena Sălii Palatului, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, pe 21 și 22 septembrie, când a cântat alături de prestigiosul ansamblu olandez, sub bagheta dirijorului Mariss Jansons, în cele mai apreciate concerte ale manifestării. De asemenea, publicul din opt orașe din România l-a aplaudat, alături de partenerii săi, în cadrul celei de-a treia ediții a turneului național «Duelul viorilor», care se va încheia cu succes la Sala Radio, prin recitalul din 4 octombrie. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe una dintre viorile Stradivarius de patrimoniu universal (Stradivarius Pachoud, din 1694).

Orchestra de Cameră Radio își reîntâlnește publicul după succesul înregistrat în ediția abia încheiată a Festivalului Internațional George Enescu - când a concertat pe scena Sălii Palatului sub bagheta dirijorului britanic James Judd, alături de Orchestra Națională Radio și cele două coruri ale instituției. Stagiunea pe care o deschide va fi una plină de evenimente pentru care trebuie să vă asigurați din timp un loc la Sala Radio: invitați din țară și de peste hotare, cum ar fi mezzosoprana Ruxandra Donose sau contratenorul Cezar Ouatu (reprezentantul României la Eurovision), un repertoriu variat și inedit ș.a.

Programul serii se va deschide cu Suita Capriol pentru orchestră de coarde semnată de compozitorul britanic Peter Warlock, cea mai populară lucrare a controversatului artist (adesea asociat de contemporanii săi cu practicile oculte), o serie de dansuri inspirate din perioada Renașterii.

Evenimentul va continua prin Concertul în re minor pentru vioară și orchestră - creație așternută pe portativ la doar 13 ani de compozitorului german romantic Felix Mendelssohn Bartholdy, considerat un copil minune al muzicii, ca și Mozart. Lucrarea s-a bucurat însă de un succes târziu, datorat, la peste o sută de ani de la scrierea sa, nimeni altuia decât lui Yehudi Menuhin, care a interpretat în numeroase rânduri partitura.

Concertul se va încheia cu Amintiri din Florența, un sextet de coarde (două viori, două viole și două violoncele) semnat de celebrul compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski. Și cum artistul este cunoscut adesea ca un mare compozitor de balet, și această lucrare, inspirată de o călătorie în Italia, este puternic influențată de un stil dansant, extrem de plăcut audiției muzicale.


Biletele sunt
disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.