Arhivă : Evenimente Înapoi

Prima confruntare din cadrul 'Duelului Viorilor' a avut loc la Brașov

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2013 , ora 8.15
În seara de luni, 23 septembrie, la Sala Complexului Militar din Brașov a avut loc prima confruntare din acest an a celor două viori de colecție, Stradivarius și Guarneri și a celor doi artiști de talie internațională care le mânuiesc cu măiestrie: Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, arbitrați de pianistul Horia Mihail.

Turneul național "DUELUL VIORILOR", ce are loc între 23 septembrie și 4 octombrie în 8 orașe din România, se dovedește a fi deja un brand, un eveniment binecunoscut și așteptat an de an cu mai mult interes de către iubitorii muzicii de calitate. Anul acesta, turneul a fost sold-out încă înainte de a începe, iar cei ce au cumpărat bilete nu vor avea nimic de regretat, dovadă fiind entuziasmul spectatorilor din Brașov: "Este un dialog, cu noi, publicul, iar între ei nu este un duel, este ceva superb". "Amândoi violoniștii mi-au plăcut, nu văd nicio diferență între ei. Au reușit să facă chiar și conversație cu viorile". "Ca sa iasă un astfel de dialog pe scenă e o muncă enormă, ore și zile, fără copilărie, fără adolescență, vieți dedicate muzicii", au spus spectatorii din Brașov după recital.

Dar și artiștii asteaptă la fel de nerăbdători acest turneu. Liviu Prunaru străbate lumea în turnee cu Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume, al cărei concert-maestru este. La festivalul Enescu a susținut două concerte cu orchestra, cu săli arhipline. În 9 octombrie, cu Orchestra de Cameră Radio, va fi în triplă postură: de solist, dirijor, concert maestru. Și totuși Duelul Viorilor ramâne un proiect al său de suflet. ''Eu abia aștept să vină septembrie sau octombrie, când este Duelul, și să mergem pe noi drumuri și să trăim noi aventuri.. Dacă nu eram foarte apropiați din cauza distanței, Duelul nu a făcut decât să înnoade și să strângă legăturile care deja existau între noi. Constat că de la an la an începutul este mai ușor și primul recital din acest an a fost mai bun decât primele recitaluri ale anilor trecuți."

Și Gabriel Croitoru constată la finalul primului recital: "Văd că interesul publicului este din ce în ce mai mare. Nu scade de la an la an, din contră crește și acest lucru mă bucură foarte mult."

Cea de-a treia bătălie din sălile de concert continuă și va fi consemnată astfel:

ARMELE :

Vioara Stradivarius "Pachoud" construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu "Catedrala", datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul național "George Enescu", în patrimoniul căruia se află.


COMBATANȚII :

Liviu Prunaru, un artist de talie internațională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) și pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa

solistică internațională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre

National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ș.a. Un număr mare de premii internaționale, participări la festivaluri și înregistrări audio se adaugă palmaresului său.


Gabriel Croitoru
, prof. univ. dr la Universitatea Națională de Muzică București, solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploiești și membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ș.a. Distincții de prestigiu obținute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internațional « Zino Francescatti » - Aix-en Provence (Franța) ș.a.


ARBITRUL :

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariție în concert sau recital, este unul din cei mai apreciați pianiști români ai generației sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Horia Mihail susține numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București, colaborează cu orchestre de profil din țară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Brașov, dar și în turnee în țară sau străinătate. De-a lungul timpului a susținut peste 2000 de recitaluri și concerte în 18 țări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susținut mai multe proiecte naționale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar și social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro) și, bineînțeles Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro).

PROVOCAREA este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos și dificil:

Gabriel Croitoru - vioară și Horia Mihail-pian

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) -"Meditație" pentru vioară și pian op. 42 nr. 1

Pablo de Sarasate (1844-1908)- Dans spaniol nr.8 op.26

Saint-Saens (1835-1921) - Ysaye (1858-1931) - Studiu în formă de vals

"Ciocârlia" - prelucrare folclor de Grigoraș Dinicu

Liviu Prunaru - vioară și Horia Mihail-pian :

Nicolo Paganini (1782-1840) - "Cantabile și Vals" op.19 pentru vioară și pian

Manuel de Falla (1876-1946) - Kreisler (1875-1962) - "Dans spaniol" ("La vida breve")

Richard Wagner (1813-1883) - "Albumblatt" ("File de album") : "Romanze" pentru vioară și pian

Henry Wieniawski (1835-1880) - "Souvenir de Moscou" pentru vioară și pian

Gabriel Croitoru - vioară și Liviu Prunaru - vioară

Charles de Beriot - Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori

Liviu Prunaru - vioară, Gabriel Croitoru - vioară și Horia Mihail - pian

Christian Sinding - Serenada no. 2 op 92 pentru doua viori si pian


DATELE ȘI LOCURILE
:

23 SEPTEMBRIE, Brașov, Sala Complexului Militar, ORA 20.30

24 SEPTEMBRIE, Târgu Mureș, Palatul Culturii, ora 19.00

25 SEPTEMBRIE, Turda, Teatrul Municipal, ora 19.00

27 SEPTEMBRIE, Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19.00

28 SEPTEMBRIE, Pitești, Casa de Cultură, ora 19.00

30 SEPTEMBRIE, Iași, Opera Națională Română, ora 19.00

1 OCTOMBRIE, Bacău, Ateneu, ora 19.00

4 OCTOMBRIE, București, Sala Radio, ora 19.00

Biletele se pot achiziționa de la casele de bilete ale sălilor în care se vor desfășura recitalurile, iar în București și prin www.bilete.ro. Informații suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Organizatori: Radio România Cultural și Accendo.