Arhivă : Evenimente Înapoi

Festivalul Internațional 'George Enescu' la Radio România

Publicat: marți, 20 August 2013 , ora 15.11
Radio România, în calitatea sa de coproducător al Festivalului "George Enescu", reflectă pe larg acest mare eveniment al vieții culturale românești. Între 1 și 28 septembrie, la Radio România Muzical și Radio România Cultural pot fi ascultate 63 de concerte în direct și 29 de agende informative. 23 de manifestări vor fi înregistrate și redifuzate ulterior; 59 de concerte vor fi transmise Uniunii Europene de Radio, din care 33 live; orchestrele Radio România sunt prezente pe afișul festivalului, activitățile Radio România Muzical și Radio România Cultural din Piața Festivalului - acestea sunt, pe scurt, reperele Radio România pe harta Festivalului Internațional « George Enescu » de anul acesta.

La Radio România Muzical și Radio România Cultural vor fi putea ascultate în direct un număr record de 63 de concerte, capete de afiș rămânând seriile de la Ateneul Român (orele 17 și 22.30) și de la Sala Mare a Palatului (ora 19.30). O serie de concerte pentru care biletele sunt demult epuizate - concertele Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, dirijor Mariss Jansons, cele ale Academiei Saint Martin in the Fields, dirijor Neville Marriner sau ale Orchestrei de Cameră din Lausanne, dirijor Christian Zacharias - pot fi ascultate în direct la radio.

Alte concerte sunt înregistrate și difuzate la doar câteva zile de încheierea festivalului, în intervalul 30 septembrie-3 octombrie 2013: de exemplu, "The Infernal Comedy" cu John Malkovich narator sau recitalul pianistului Murray Perahia.

Pauzele transmisiunilor directe au ca punct forte interviurile în exclusivitate realizate cu oaspeții festivalului.

Agenda Festivalului "George Enescu", difuzată zilnic în perioada 1-29 septembrie imediat după Radiojurnalul orei 13,00, va reflecta prin opinii, știri, interviuri, reportaje cele mai importante evenimente ale festivalului, inclusiv manifestările conexe: Piața festivalului, conferințe de presă, lansări, expoziții, etc.

În calitate de membru al Uniunii Europene de Radio (organism ce reunește radiourile publice europene ca membri titulari, dar are și membri asociați pe continentul american și cel asiatic), Radio România Muzical va oferi partenerilor 59 de concerte, dintre care 33 preluate live: Festivalului Internațional "George Enescu" se transformă astfel, pe calea undelor, într-un eveniment global.

Prezența formațiilor și soliștilor Radio România pe afișul festivalului este un alt motiv de mândrie: în 20 septembrie Orchestra Națională Radio, Corul de copii Radio, Corul Academic Radio, Orchestra de Cameră Radio urcă pe scena Sălii Palatului pentru a interpreta partitura Requiemului de război de Benjamin Britten, iar în 10 septembrie, Cvartetul Voces interpretează Arta fugii de Bach. Festivalul se închide cu un concert în care vor evolua alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Corul academic și Corul de copii Radio.

Sala Radio găzduiește concertele-maraton de muzică contemporană din 15 septembrie 2013.

Radio România Muzical și Radio România Cultural vor fi prezente în Piața Festivalului pe toată durata acesteia (14-28 septembrie) cu standuri proprii, unde trecătorii pot afla cele mai proaspete noutăți din zona culturală și muzicală, se pot întâlni cu realizatorii emisiunilor preferate sau pot achiziționa cărți și CD-uri.

În 21 septembrie, Radio România Muzical organizează pe scena din Piața Festivalului, de la ora 20,00, un concert susținut de ansamblul Jazzapella, iar în 22 septembrie, de la aceeași oră, Radio România Cultural propune o seară de teatru. Seara de 20 septembrie din Piața Festivalului este dedicată unui concert al Big Band-ului Radio.

Mai multe informații despre Festivalul George Enescu reflectat de Radio România Muzical și Radio România Cultural pot fi accesate pe site-urile www.romania-muzical.ro și www.radioromaniacultural.ro.