Arhivă : Evenimente Înapoi

Cultura la temperaturi înalte în grila de vară Radio România Cultural

Publicat: joi, 27 Iunie 2013 , ora 15.58
Grila de vară a Radio România Cultural stă sub semnul relăxarii într-un mod inteligent. Informațiile culturale vor fi îmbrăcate în haine lejere, tonul va fi mai vesel și optimist, muzica estivală. Ascultătorii vor fi la curent cu noutățile și evenimentele din lumea culturală dar în același timp vor avea prilejul de a reasculta și un best of din emisiunile sezonului încheiat.

Emisiunea "vedetă'' a postului Radio România Cultural, matinalul Espresso, rămâne și în această vară, strict conectată la actualitatea culturală românească și internațională, ambalată sonor pentru a vă oferi dimineți de vacanță de calitate și relaxante, cuplul de realizatori care deschide sezonul fiind Diana Joicaliuc și Dan Vasiliu. De luni până vineri, de la 7.15, ascultați rubrici cu savoare, informații culturale și muzică de vară: O carte pe zi - recomandări pentru lecturi relaxate de vacanță; Comorile Bruckenthal - plimbări prin Sibiu, Arlechin de vacanță - recomandări teatrale, Premiere cinematografice, Muzici de Oscar , Oracol de VIP s.a.

O emisiune foarte îndrăgită, Bucureștiul în pagini si imagini sonore, ne va face să ne fie dor de capitală care, chiar și vara are farmecul ei, mai ales atunci când Reluș Mureșan și invitații săi ne atrag atenția asupra unor detalii, a unor trasee sau a unor clădiri istorice, ne dezvăluie poveștile și secretele ascunse ale orașului pe care ne grăbim să îl părăsim vara, dar pe care totuși îl iubim. În august și septembrie emisiunea se va difuza de luni până joi de la ora 14.30.

Tot cu povești se întorc peste vară cei ce s-au "Născut în Romania". Personalități sau oameni simpli ce au ales calea exilului sau care s-au întors după o vreme în țară, persoane care au făcut cariere în afară sau, din contră, au trăit un eșec, specialiști care au ales să rămână deși ar fi putut emigra, cu toții vorbesc despre România, unii cu nostalgie, alții critic, conturând portretul unei țări care nu întotdeauna a reușit să își păstreze și ocrotească valorile. Reascultați cele mai bune interviuri ale anului, pe perioada verii, de luni până joi, de la ora 15.30.Tot de luni până joi, de la ora 16.05, ascultați Best of STORYmania, o linie de documentare originale unică în spațiul radiofonic românesc. "Squatting - sau viața între boemă și activism" ,"Cartierul dispărut al Clujului- Sinuța", "46 de ani de Star Trek", "Jucării de odinioară și de az"i, "Pălinca de Sălaj", "Farmecul vetust al publicității de odinioară", "Dâmbovița, râul uitat al Capitalei" , "Plimbare prin Bucureștiul evreiesc"- sunt doar câteva dintre titlurile poveștilor narate radiogenic și colorat de realizatorii noștri.

Pentru că "Nouă ne plac toate piesele de la radio, mai ales dacă sunt de teatru", iar dumneavoastră la fel, teatrul radiofonic va fi tovarășul nostru de călătorii sonore peste vară. Astfel, mari voci ale teatrului românesc precum Clody Berthola, Fory Etterle, Tanți Cocea, Alexandru Giugaru, Elvira Godeanu, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Lucian, Valeria Seciu, Victor Rebengiuc, Virgil Ogășanu, Vlad Ivanov și mulți alții, vor fi vedetele unor linii speciale, în care veți putea reasculta texte foarte importante din dramaturgia străină sau românească, clasică sau contemporană. Toate sunt creații memorabile gândite și realizate, de-a lungul deceniilor, cu pasiune, talent, căldură și inteligență a expresiei artistice de către personalități ale regiei radiofonice precum Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei, Val Moldoveanu, Paul Stratilat, Titi Acs, Cristian Munteanu, Titel Constantinescu, Dan Puican, Attila Vizauer.

Pe timp de vară, duminica, de la ora 12.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă propune o serie de Mari comedii din Fonoteca de Aur, înregistrări de referință cu piese celebre din istoria teatrului universal în interpretarea unor mari actori. Timp de 105 minute veți călători imaginar în universul comediei: autori diferiți, din epoci diferite, cu moduri de abordare și stiluri distincte, de la comediile lui Shakespeare (Zadarnice necazuri de iubire, în versiunea românescă a lui Dan A. Lăzărescu, cu Alexandru Repan, Irina Mazanitis, Florian Pittiș, Ștefan Radof, Virgil Ogășanu, Ion Marinescu, Adrian Pintea în distribuție, în regia lui Leonard Popovici, 1987) la Molière (Tartuffe, cu Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Nineta Gusti, Nicolae Neamțu-Ottonel, semnătura regizorală aparținându-i lui Paul Stratilat, 1956) și la tipologia comică a veacului al XIX-lea: Revizorul de Gogol, unul dintre marile spectacole ale Teatrului Național din București din deceniul al șaselea al secolului trecut, în regia lui Sică Alexandrescu, devenit înregistrare antologică a Radioului (1953), cu o distribuție de aur: Alexandru Giugaru, Eugenia Popovici, Radu Beligan, Ion Manu, Ion Talianu, Grigore Vasiliu Birlic, Marcel Anghelescu.

În grila de vară, pe lângă spațiile consacrate de teatru radiofonic (joia și duminica, de la ora 19.00; zilnic, teatrul serial de la ora 00.00, Mari spectacole - ora 1.30, Docudrama - Biografii, memorii - ora 5.00; marțea de la ora 19.00; vinerea de la ora 14.05; Mari actori de comedie, duminica de la ora 17.30: Poveste de seară, de lunea până vinerea, ora 17.50) , veți mai putea asculta Mari actori de comedie, de lunea până vinerea de la 18.30, și, sub genericul Teatru radiofonic, piese de 50-60 de minute, de luni până vineri, de la ora 21.00. Repertoriul va cuprinde o selecție dintre cele mai valoroase înregistrări care se înscriu în spațiul de maximum o oră, de la teatrul antic la cel contemporan.