Arhivă : Evenimente Înapoi

Sală arhiplină la primul concert la Chișinău al Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 4 Martie 2013 , ora 10.15

2000 de oameni în picioare, minute în șir de aplauze sacadate, multe buchete cu flori pe scenă și rugămintea de a reveni. Acestea sunt ingredientele unui concert de mare succes susținut la Chișinău, duminică, 3 martie 2013.

Pentru prima dată în cei 85 de ani de existență, Orchestra Națională Radio a concertat duminică seară în Palatul Național din capitala Moldovei sub bagheta lui Yuri Botnari, în fața unui public numeros, foarte cald, copleșit de importanța momentului:

"Mi-a plăcut din plin! Am ascultat cu atenție, am ascultat cu ochii închiși și imaginația mea s-a descătușat toată deodată. M-am simțit acolo, în lumea lui Rachmaninov", spune un meloman venit cu ambii copii la concert.

"Sunt pentru a nu știu câta oară la un astfel de concert, dar acesta m-a surprins de tot! Mă întrebați dacă să mai revină… aș vrea să rămână aici întreaga orchestră!", completează un alt spectator.

"M-am simțit superb, minunat! Am primit o satisfacție sufletească așa cum nu am mai avut demult. Orchestra Națională Radio din România a știut să ne ducă în lumea compozitorilor din Rusia" - a mai spus o spectatoare care vorbea jumătate rusește, jumătate românește.

A asistat la eveniment și Excelența Sa, domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova.

"Regret că premiera se produce abia după 85 de ani. E limpede că o orchestră de o asemenea calitate ar fi trebuit să vină mai curând la Chișinău. Fără îndoială că relația dintre România și Moldova crește în urma unor astfel de evenimente, la fel și frăția dintre Radio România și Radio Moldova. Sper că aplauzele care au răsunat îndelung și în mai multe reprize în această seară să fie un îndemn pentru Orchestra Națională Radio din București să vină mai des la Chișinău."

Evenimentul s-a transmis în direct la Teleradio Moldova - postul public de la Chișinău - și a fost preluat de Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Concertul Orchestrei Naționale Radio din data de 3 martie s-a desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Muzică "Mărțișor", ediția cu numărul 47, seara fiind organizată de Radio România și Russian Music Society.

Concertul s-a desfășurat sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, care susține o bogată activitate artistică alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova și este membru votant al Academiei Grammy. Cariera sa are la bază studiile urmate la Conservatorul din Sankt-Petersburg și perfecționate apoi la Conservatorul de Stat din Moscova, Yuri Botnari aflându-se de-a lungul anilor la pupitrul marilor orchestre simfonice europene. Legătura dintre Yuri Botnari și acest proiect este și ea una simbolică: născut la Chișinău, dirijorul s-a format într-o familie mixtă româno-rusă, fiind actualmente cetățean român, dar cu o bogată activitate artistică de tărâm rus.

Programul serii a reunit trei lucrări celebre, care trasează o frumoasă punte artistică între creația muzicală românească și cea rusă: Ceaikovski - Simfonia a V-a, Rahmaninov - Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră și Enescu - Rapsodia Română nr.1.

O prezență specială a fost cea a pianistului Vladimir Ovchinnikov, invitat special la Londra sa cânte în fața Maiestății Sale Regina Elisabeta și premiat de Vladimir Putin cu cea mai înaltă distincție de Stat în domeniul muzicii (Artist al Poporului din Rusia). Pianistul evoluează alături de cele mai mari orchestre din lume, printre care Orchestra Filarmonică Regală și Orchestra simfonică a BBC (Marea Britanie), Orchestra Regală din Scoția, Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonica Națională și Orchestra Filarmonică de Stat a Rusiei ș.a.

Evenimentul vine să sublinieze și o frumoasă aniversare istorică: în 2013 se împlinesc 85 de ani de la înființarea Radio România și de la nașterea Orchestrei Naționale Radio, prilej de evocare a postului regional Radio Chișinău, partener media principal al concertului. Singura filială a radioului public din afara României, Radio Chișinău a fost inaugurat în octombrie 1939 (sub numele de Radio Basarabia), iar după o întrerupere îndelungată, la 1 decembrie 2011 Societatea Română de Radiodifuziune a relansat postul de radio sub numele de Radio Chișinău.

Adina Dragomir și Cristina Bărbulescu