Arhivă : Evenimente Înapoi

Interviu în exclusivitate cu pianistul Yefim Bronfman

Publicat: miercuri, 25 Aprilie 2012 , ora 12.11

Se numără, pentru acei probabil puțini care încă nu știu, printre marile nume ale pianisticii internaționale în momentul de față. Bonom, ușor supraponderal, meditativ, artistul transmite căldură și generozitate; cel puțin, asta e impresia pe care mi-a lăsat-o după o jumătate de oră petrecută față în față, ocazia fiind prezența artistului în Festivalul Internațional "George Enescu" din 2011, atunci când ne-a acordat interviul pentru emisiunea "Poveștile de succes ale muzicii", difuzată la Radio România Muzical.

Probabil că cei mai mulți dintre melomanii care vă cunosc imprimările apreciază, ca și mine sunetul, tonul dvs. pianistic - rafinat, divers stilistic, o marcă personală, cred. Ne puteți spune cum ați ajuns la acest sunet?

Da, sper că am sunetul meu propriu, distinct, însă, dincolo de asta, sper că am sunetul compozitorului pe care îl cânt! Când interpretezi Brahms trebuie să știi să creezi o anumită sonoritate, când cânți Debussy - o cu totul alta, așadar chestiunea tine mai puțin de mine și are foarte mare legătură cu muzica pe care o servesc. Acesta este, e fapt, scopul, idealul meu ca interpret - și dacă reușesc să îl ating, atunci sunt cu adevărat fericit!

Ați realizat numeroase înregistrări extrem de apreciate, ați imprimat constant lucrări compuse de autori de secol XX - de Bartók sau Prokofiev, spre exemplu...Sigur că cei doi sunt, deja, clasici, dar v-aș întreba cum obișnuiți să alegeți lucrări noi pentru repertoriul dvs.?

Da, e dificil de spus…Repertoriul pianului este uriaș! Îl iubesc în mod special pe Bartók pentru că îl consider un geniu, în deplinul sens al cuvântului, care vorbește de-a dreptul inimii mele…Întotdeauna am apreciat enorm cvartetele sale de coarde, opusurile orchestrale, piesele pentru pian, concertele dedicate pianului - și, da, figurează printre marile mele preferințe. Consider că muzica lui Bartók reflectă timpul său într-un mod atât de direct, atât de frumos și, în același timp, atât de personal - asta e ceva ce mă fascinează, compozitorii care au propriul lor limbaj, modul lor distinct de a se exprima. Pe de altă parte, Bartók și Prokofiev sunt mult mai apropiați de noi și ca distanță în timp decât, să zicem, Beethoven sau Brahms, și de aceea cred că putem relaționa cu ei mult mai bine. Din același motiv sunt interesat de realizările autorilor prezentului, pentru că muzica lor reflectă întotdeauna lumea în care trăim, evenimentele politice... Muzica pe care o fac nu e izolată de ce se întâmplă în jurul meu.

Numele lui George Enescu este familiar, pentru dvs.? Îi cunoașteți muzica?

Dintotdeauna i-am iubit muzica și m-a fascinat ca personalitate... L-am ascultat, am citit multe despre el. Enescu a fost contemporanul altor mari muzicieni, între care Dinu Lipatti - și mă gândesc acum la o faimoasă înregistrare a lor cântând împreună Sonata a III-a "în caracter popular românesc" - aceea e una dintre imprimările mele favorite. Enescu a fost o personalitate extraordinară, un geniu autentic... Pe Lipatti, din păcate, l-am cunoscut doar din imprimările sale, dar este unul dintre idolii mei... Întotdeauna am sentimentul că sunetul lui, sinceritatea vin către noi chiar și prin înregistrările făcute acum multe decenii într-un mod foarte aparte - ca și cum Lipatti ar cânta special pentru tine, cel care îl asculți...

Yefim Bronfman - pe scurt:

-născut în 10 aprilie 1958 în Uzbekistan, a emigrat în Israel la 15 ani devenind, în 1989, cetățean american

-debutul internațional: în 1975, la Montreal, sub bagheta lui Zubin Mehta, cu care a colaborat și la București, în 20 septembrie 2011

-recitalul de debut la Carnegie Hall: 1989

-1997: Premiu "Grammy" pentru integrala concertelor de Bartok

-1999: înregistrează Concertul nr. 2 de Șostakovici pentru coloana sonoră a filmului de animație "Fantasia 2000", produs de studiourile "Disney"

Yefim Bronfman, invitatul a două ediții ale emisiunii "Poveștile de succes ale muzicii", în 22 și 29 aprilie, ora 10,30 și, în reluare, de la ora 22,00.


Ștefan Costache