Arhivă : Evenimente Înapoi

Concert in memoriam George Georgescu la Sala Radio

Publicat: luni, 22 Octombrie 2012 , ora 11.20

În 1918 dirija Filarmonica din Berlin, iar în 1926 pe cea din New York, fiind unul dintre cei mai importanți și mai longevivi directori pe care i-a avut vreodată Filarmonica din București: dirijorul George Georgescu.

Vineri, 26 octombrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio, un mare dirijor român al vremurilor noastre - Cristian Mandeal, alături de violonista Mihaela Martin, aplaudată în numeroase săli prestigioase din întreaga lume, îl vor omagia alături de Orchestra Națională Radio pe George Georgescu, unul dintre cei mai mari muzicieni pe care i-a dat vreodată România.

Concertul se înscrie în seria de manifestări realizate în București la împlinirea a 125 de ani de la nașterea dirijorului și, cu această ocazie, în pauza evenimentului, Editura Casa Radio va lansa cea mai nouă apariție din seria discografică "Arta lui George Georgescu", dedicată de această dată muzicii românești a secolului XX. Albumul cuprinde o selecție de înregistrări istorice din Arhivele Radio România, realizată de compozitorul și muzicologul Pascal Bentoiu, și restituie publicului momente interpretative de referință din creația celor mai reprezentativi muzicieni români: Mihail Jora, Theodor Rogalski, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri și George Enescu. Personalitatea marelui dirijor, interesul său constant pentru muzica românească și valoarea inegalabilă a înregistrărilor oferite melomanilor pe noul CD al Editurii Casa Radio vor fi evocate de profesorii Viorel Cosma și Valentina Sandu-Dediu.


Dirijor, academician, director al Filarmonicii din București, George Georgescu (1887-1964) a fost unul dintre cei mai mari reprezentați ai stilului dirijoral clasic caracteristic școlii germane, desăvârșindu-și studiile muzicale la Școala superioară de Muzică din Berlin, ca elev al lui Hugo Becker, eminent profesor de violoncel. În 1916, în urma unui accident, a abandonat cariera de violoncelist și a început să studieze arta dirijorală. În 1918 a înregistrat un succes remarcabil la pupitrul prestigioasei Orchestre Filarmonice din Berlin, pentru ca, revenit în România, să preia conducerea tinerei orchestre omoloage din București. Cariera sa a continuat însă atât în țară, cât și în străinătate, ca invitat la pupitrul unor renumite orchestre simfonice. Începând din anul 1926 a întreprins și turnee în Statele Unite, în fruntea Orchestrei Filarmonice din New York sau împreună cu orchestra Concertelor Colonne.

După cel de-al doilea război mondial, George Georgescu este acuzat de colaboraționism din cauza activității artistice în cadrul Reich-ului, este îndepărtat de la conducerea Filarmonicii din București până în 1947 când, la intervenția lui George Enescu, își reia activitatea muzicală, la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Române. În 1956, George Georgescu revine la conducerea Filarmonicii și până la dispariția sa din viață în 1964, mai întreprinde turnee în străinătate, lucrând neobosit la perfecționarea interpretativă a orchestrei sub conducerea sa.


Din programul serii vor face parte: Johannes Brahms - Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a - o superbă lucrare ce îmbină clasicismul lui Haydn cu pasiunea romantismului specific epocii lui Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră în la major și Max Reger - Variațiuni și Fugă pe o temă de Mozart.