ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Evenimente Înapoi

Johnny Răducanu a trecut in eternitate

Bookmark and Share
Publicat: marți, 20 Septembrie 2011 , ora 10.33

Luni, 19 septembrie, s-a stins din viață muzicianul de jazz Johnny Răducanu - pianist, compozitor, contrabasist, aranjor și bandleader. Născut la Brăila în 1931, a studiat la Conservatorul din București și a inceput să cânte jazz de la vârsta de 19 ani, colaborând cu Orchestra Electrecord, cu pianistul Marius Popp, cu Cvintetul de Jazz "București", vocalista Aura Urziceanu, trio-ul condus de pianistul Jancsi Körössy. Johnny Răducanu, fervent promotor al genului muzical căruia i s-a dedicat, a fost și mentorul unora dintre cei mai buni interpreți de jazz ai momentului, cum sunt Teodora Enache sau Pedro Negrescu și a fost apreciat și îndrăgit de muzicieni din sfera clasică și de oameni de cultură - Dan Grigore, Pascal Bentoiu, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu.

"Eu ma trag dintr-o familie de la Petre Solcanu Crețu, care era un lăutar faimos și probabil că rămășițele astea de folclor au rămas în mine. Nu le-am căutat, am rămas un muzicant de jazz, dar mi-au venit de la sine, nu le-am căutat ca alții. De fapt cei care le caută nici nu au valoare, asta am aflat-o acuma mai târziu.

Muzica trebuie să vină de la Dumnezeu - o creează, și tu ești cel care o scoți afară, eventual o și interpretezi așa cum fac eu. Sigur că în muzica românească, aia de jazz pe care am scris-o eu, influența folclorului, dar trecut prin mintea mea: Jocul Țambalelor - cântecul ăsta (cântă la pian) - vezi, vine, se leagă foarte firesc.

Dumnezeu m-am ajutat. Când am cântat prin America sau prin alte locuri pe unde am cântat, prin mari hoteluri, prin săli de concert, cu alți muzicanți, totdeauna piesele mele au avut succes din cauză că... de exemplu, în America m-a ascultat John Lewis, Tommy Flanagan, nu mai spun, am fost la el acasă, am cântat... Toata muzica mea era fresh cum spuneau și bineînțeles cântam și muzica de jazz a lor."

(fragment de interviu)Radio România Muzical îi dedică marelui jazzman o emisiune vineri, 30 septembrie, între orele 17,00 și 19,00, realizată de Daniela Nicolae.