ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Antonin Dvorák
Apoi: 21.30 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Virginia Zeani la Radio România Muzical

Bookmark and Share
Publicat: joi, 5 Mai 2011 , ora 14.45

Celebra soprană Virginia Zeani, una dintre cele mai importante cântărețe ale secolului XX, revine după mulți ani în România pentru a fi decorată de Casa Regală a României și pentru a-și lansa volumul Canta che ti passa ce cuprinde dialoguri purtate cu jurnalistul Sever Voinescu. Prima întâlnire cu publicul român din cadrul vizitei programate între 8 și 29 mai are loc în studioul Radio România Muzical. Marți, 10 mai, între orele 19,30-21,00, Virginia Zeani este invitata Luminiței Arvunescu pentru o ediție specială a emisiunii „Seara de operă”.


Împreună cu soțul său,
basul Nicola Rossi-Lemeni
Ascultătorii Radio România Muzical au șansa de a intra în dialog direct cu celebra soprană, fie telefonic, fie prin email sau Facebook și, de asemenea, pot câștiga premii constând în exemplare ale cărții Canta che ti passa, cu autograful Virginiei Zeani. În cadrul ediției speciale a „Serii de operă” vor fi difuzate în premieră românească selecțiuni de pe discurile Virginiei Zeani care până acum nu au fost prezente pe piața românească. La microfonul Radio România Muzical, alături de Virginia Zeani și Luminița Arvunescu se vor afla și invitați-surpriză. Evenimentul va fi transmis în direct audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro.

O nouă „Seară de operă” ce are ca subiect vizita în România a sopranei Virginia Zeani va fi difuzată la Radio România Muzical și Radio România Cultural, sâmbătă, 14 mai, de la ora 19.

În grădina uneia dintre reședințele sale
Legătura dintre Virginia Zeani și Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat în exclusivitate muzicii clasice și de jazz, este mai veche. În 2008, Luminița Arvunescu a realizat o serie de interviuri telefonice cu Virginia Zeani, materiale ce au stat la baza emisiunilor din cadrul „Serii de operă” dedicate centenarului nașterii lui Giacomo Puccini. Emisiunile au fost premiate în 2009 de Forumul Muzical Român și sunt disponibile pentru audiție pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Lansarea oficială a discurilor Virginiei Zeani, distribuite în România de Librăriile Humanitas, va avea loc vineri, 13 mai, la Opera Națională București, instituția care va găzdui în 24 mai și lansarea oficială a volumului Canta che ti passa, publicată de Editura Galaxia Gutenberg.

Împreună cu soțul său și fiul, Alessandro, în urmă cu ani, la Roma.

Virginia Zeani (născută în 1925 la Solovăstru, județul Mureș) este considerată una dintre cele mai importante cântărețe ale secolului XX; cele aproape 700 de apariții în rolul Violetta Valery din Traviata verdiană au consacrat-o drept una dintre cele mai bune, dacă nu chiar cea mai bună interpretă a acestui personaj binecunoscut. Virginia Zeani a debutat în 1948 la Bologna chiar în Traviata; confirmarea internațională avea să vină în 1952 când a înlocuit-o pe Maria Callas într-un spectacol la Teatro Communale din Florența. Virginia Zeani a obținut succese răsunătoare pe cele mai importante scene de operă ale lumii – de la Scala din Milano la Covent Garden din Londra și Metropolitan din New York. A întruchipat de-a lungul carierei nu mai puțin de 69 de personaje de operă, interpretate în compania celor mai mari voci ale timpului. Virginia Zeani s-a retras de pe scenă în 1983 și a devenit una dintre cele mai apreciate profesoare de canto la nivel mondial, printre discipolii săi regăsindu-se vedetele contemporaneității, nume ca Vivica Genaux și Elina Garanca. Virginia Zeani este stabilită în prezent în Florida - Statele Unite ale Americii.

În 11 mai 2011, Virginia Zeani va fi decorată de Casa Regală a României pentru meritele sale excepționale ca reprezentant al culturii române.