Arhivă : Evenimente Înapoi

Jurnal de concurs

Publicat: luni, 22 Noiembrie 2010 , ora 14.36

29 noiembrie 2010. Laureații Concursului Național de Pian!

 Duminică, 28 noiembrie 2010, s-a încheiat, în Studioul Mihail Jora, prima ediție a Concursului Național de Pian înscris în Zilele Lipatti. Competiția s-a desfășurat începând de luni, 22 noiembrie, în Sala Mică a Ateneului Român, la Centrul Național de Artă Tinerimea Română și în Studioul Mihail Jora.

Iată care sunt câștigătorii.

La categoria I de vârstă, adresată pianiștilor născuți între 1. 01 .1992 - 31. 12. 1996:

Premiul III – Cristian Sandrin din București

Premiul II – Ionuț Cibotariu din București

Premiul I și Premiul Radio România Muzical – Alexandru-Cadmiel Boțac din Sighetu-Marmației.

Premiul special Lipatti acordat de Fundația „Dinu și Valentin Lipatti” – ex aequo Ionuț Cibotariu și Alexandru Ioan Lazăr din Deva.

Excelența Sa domnul Vlad Alexandrescu, Ambasadorul României în Marele Ducat de Luxemburg, i-a oferit un premiu special lui Alexandru-Cadmiel Boțac – un recital în luna ianuarie 2011, la Ambasada României în Marele Ducat de Luxemburg.

La categoria a II-a de vârstă (pianiști născuți între 1. 01. 1982 - 31. 12. 1991):

Premiul III – Aurelia Vișovan din Sighetu-Marmației

Premiul II – Mihaela Georgiana Fodor din Cluj Napoca

Premiul I și Premiul Radio România Muzical – Mihai Ritivoiu din București

Premiul special Lipatti acordat de Fundația „Dinu și Valentin Lipatti” – Valentin Mureșan din Brașov.

Muzeul Național George Enescu și Ambasada României în Elveția i-au oferit un premiu special lui Mihai Ritivoiu – un recital la Ambasada României la Berna.

De asemenea, Adriana Bera, prorector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și membru în juriul acestei categorii, i-a oferit Aureliei Vișovan un premiu special din partea Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca – un concert în cadrul ediției viitoare a Festivalului Mozart, în compania Orchestrei Filarmonicii amintite.

Joi, 25 noiembrie 2010, ora 14,00

Etapa a II-a pentru categoria a II-a de vârstă a Concursului Național de Pian înscris în Zilele Lipatti s-a încheiat. Juriul alcătuit din Dan Dediu - președinte, Mara Dobrescu, Otto Probst, Adriana Bera și Liliana Staicu a hotărât ca următorii concurenți să treacă în etapa a III-a, finală:


Valentin Mureșan din Brașov

Aurelia Vișovan din Sighetu-Marmației

Georgiana Fodor din Cluj Napoca

Mihai Ritivoiu din București


Etapa a III-a pentru categoria mare de vârstă are loc duminică, 28 noiembrie, de la ora 16,00, în Studioul Mihail Jora. Tinerii vor interpreta partea I dintr-unul din Concertele de Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann sau Chopin. La această etapă ne bucurăm de participarea Orchestrei Române de Tineret și de prezența, la pupitrul ei, a maestrului Cristian Mandeal.

În Sala Mică a Ateneului Român s-a desfășurat ieri, 24 noiembrie 2010, etapa a II-a a categoriei I de vârstă a Concursului Național de Pian din cadrul "Zilelor Lipatti".

Cei șapte concurenți promovați în etapa a II-a a competiției au cântat opusuri de Frederic Chopin și creații din repertoriul muzicii românești. Tinerii pianiști au ales să prezinte ca lucrare românească Pavana și Sarabanda din Suita op. 10 de George Enescu, Suita "Joujoux pour ma dame" de Mihail Jora, Sonatina pentru mâna stângă de Dinu Lipatti și Baccanale de Constantin Silvestri.

Juriul, prezidat de prof. univ. dr. Viniciu Moroianu și din care fac parte pianiștii Matei Varga, Alina Elena Bercu, criticul muzical Alexandru Diaconu și redactorul șef al postului Radio România Muzical, Liliana Staicu, a apreciat după evoluția celor șapte pianiști că trei dintre aceștia pot merge în etapa a III-a a concursului din cadrul "Zilelor Lipatti".

Iată și numele celor trei tineri artiști: Alexandru Cadmiel Boțac - din Sighetu Marmației, Ionuț Cibotariu și Cristian Sandrin - ambii din București.

Aceștia vor cânta mâine, 25 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Sala Mică a Ateneului Român, sonate din creația compozitorilor clasici.

Vă așteptăm și pe dumneavoastră să-i ascultați, intrarea publicului fiind liberă.

Irina Cristina Vasilescu

Miercuri, 24 noiembrie 2010, ora 14,00

La finalul etapei a II-a pentru categoria I de vârstă din cadrul Concursului Național de Pian înscris în Zilele Lipatti, juriul prezidat de Viniciu Moroianu și alcătuit din Alina Elena Bercu, Matei Varga, Alexandra Diaconu si Liliana Staicu a decis ca următorii concurenți să treacă în etapa a III-a, finală:


Alexandru-Cadmiel Boțac din Sighet

Ionuț Cibotariu din București

Cristian Sandrin din București


Etapa a III-a are loc vineri, 26 noiembrie 2010, de la ora 10,00, la Sala Mică a Ateneului Român.


Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" a găzduit marți, 23 noiembrie, etapa I la secțiunea 19 - 28 de ani a Concursului Național de Pian din cadrul "Zilelor Lipatti". Repertoriul impus a constat în Preludiu și Fugă din Clavecinul bine temperat de Johann Sebastian Bach sau 3 părți dintr-una dintre Suitele engleze sau Partitele aceluiași autor și un studiu de virtuozitate.

Dintre cei nouă pianiști care au evoluat în cadrul acestei etape s-a remarcat studentul Universității Naționale de Muzică București Mihai Ritivoiu, prin solemnitatea și claritatea vocilor polifonice din Preludiul și Fuga nr. 22 în si bemol minor de Bach din Caietul al II-lea al Clavecinului bine temperat și avântul expresiv din interpretarea Studiului de execuție transcendentală nr. 10 în fa minor de Franz Liszt. O concepție stilistică deosebită asupra lucrărilor alese și o tehnică de apreciat au dovedit și Mihaela Fodor de la Academia de Muzică din Cluj-Napoca sau Sergiu Tuhuțiu de la Universitatea de Muzică bucureșteană. Calități muzicale promițătoare au fost vizibile de altfel și la cei mai tineri dintre pianiștii înscriși în concurs: Valentin Mureșan de la Facultatea de Muzică a Universității "Transilvania" din Brașov și Leonard Mocanu, student al Universității de muzică din capitală, ambii în vârstă de 19 ani.

Juriul prezidat de Dan Dediu și alcătuit din Mara Dobrescu, Adriana Bera, Liliana Staicu și Otto Probst a hotărât ca în etapa a doua să rămână în concurs șapte dintre cei nouă concurenți. Este vorba despre Aurelia Vișovan din Sighetu-Marmației, Mihaela Georgiana Fodor din Cluj-Napoca, Valentin Mureșan din Brașov, Leonard Mocanu, Mihai Ritivoiu, Tudor Scripcaru și Sergiu Tuhuțiu din București.

În cea de-a II-a etapă, concurenții vor interpreta Balada sau Scherzo de Frederic Chopin și o piesă românească pentru pian solo la alegerea candidatului. Sunteți invitați să-i ascultați joi, 25 noiembrie, în sala Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", începând cu ora 10,00.

Andreea Chiselev

Marți, 23 noiembrie 2010, ora 14,00

Câștigătorii primei etape a Concursului Național de Pian - categoria a II-a de vârstă

În această dimineață a avut loc, în sala Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" din Capitală, etapa I la secțiunea 19 - 28 de ani a Concursului Național de Pian din cadrul "Zilelor Lipatti".

Juriul prezidat de Dan Dediu și alcătuit din Mara Dobrescu, Adriana Bera, Liliana Staicu și Otto Probst a hotărât ca următorii concurenți să treacă în etapa a doua: Aurelia Vișovan din Sighetu Marmației, Mihaela Georgiana Fodor din Cluj Napoca, Valentin Mureșan din Brașov, Leonard Mocanu, Mihai Ritivoiu, Tudor Scripcaru și Sergiu Tuhuțiu din București.

Etapa a II-a la categoria a II-a de varstă are loc miercuri, 25 noiembrie, de la ora 10,00, tot la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română". Intrarea publicului este liberă.

Luni, 22 noiembrie 2010, s-a derulat în Sala Mică a Ateneului Român etapa I a categoriei I de vârstă a Concursului Național de Pian din cadrul "Zilelor Lipatti".

În fața juriului prezidat de prof. univ. dr. Viniciu Moroianu, juriu din care fac parte pianiștii Matei Varga, Alina Elena Bercu, criticul muzical Alexandru Diaconu și redactorul șef al postului Radio România Muzical, au evoluat nouă tineri pianiști cu vârste cuprinse în 14 și 18 ani.

Cel mai tânăr dintre aceștia, Alexandru Boțac - de la Școala de Muzică din Sighetu Marmației - a fost cel care a extras biletul cu nr. 1, fiind, astfel, cel care a deschis competiția.

Repertoriul impus pentru această primă etapă cuprindea o creație de Johann Sebastian Bach și un studiu de virtuozitate. Majoritatea participanților au ales preludii și fugi din cele două caiete ale Clavecinului bine temperat de Bach, în afară de Ionuț Cibotariu - care a cântat Allemande, Courante și Gigue din Suita franceză nr. 6 și Sînziana Mircea - care a interpretat Ciaccona în re minor. Ca studiu de virtuozitate cei nouă concurenți - elevi la liceele de muzică din București, Deva și Sighetu Marmației - au prezentat opusuri de Chopin și Liszt.

Personal am fost impresionată atunci când l-am ascultat pe primul pianist intrat în concurs, Alexandru Boțac, datorită certelor calități tehnice și muzicalității sale; am apreciat încă mai mult maniera de interpretare a lui Alexandru Lazăr din Deva, care a cântat Preludiul și Fuga nr. 14 în fa diez minor de Bach și Studiul de concert "La leggierezza". Tânărul în vârstă de 17 ani a fost profund, lucid și sensibil, arătând o afinitate pentru interpretarea muzicii lui Bach, lucru poate mai puțin obișnuit pentru un adolescent. Pianistul Cristian Sandrin a încheiat etapa I din cadrul Concursului dedicat memoriei lui Dinu Lipatti. Concurentul a cântat Preludiul și Fuga în fa minor de Bach și Studiul op. 25 nr. 11 în la minor de Fr. Chopin cu siguranță, stăpânire de sine și inteligență în conducerea frazelor.

În afară de cei trei tineri pianiști care mi-au atras atenția ieri, alți patru au fost apreciați de juriu și au promovat, de asemenea, în etapa a II-a: aceștia sunt Ionuț Cibotariu, Iulian Ochescu, Sînziana Denise Mircea și Cătălin Răducanu.

Toți șapte vor interpreta marți, 23 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Sala Mică a Ateneului, creații de Frederic Chopin și opusuri din repertoriul românesc. De menționat că dacă veți fi în sală mâine veți putea asculta în interpretarea lui Ionuț Cibotariu și Sonatina pentru mâna stângă de Dinu Lipatti.

Vă așteptăm, deci, începând cu ora 10.00 la Sala Mică a Ateneului Român să-i ascultați pe câțiva dintre cei mai promițători pianiști români. Vă primim cu dragă inimă, însă unica rugăminte pe care o avem este aceea de a intra în sală doar în timpul pauzelor.

Irina Cristina Vasilescu


22.11.2010, ora 15. Câștigătorii primei etape a Concursului Național de Pian.

În urmă cu o oră s-a încheiat prima etapă a Concursului Național de Pian, ediția I, înscris în Zilele Lipatti, pentru categoria I de vârstă (născuți între 1.01.1992 si 31.12.1996). Juriul, alcătuit din Alina Elena Bercu, Matei Varga, Alexandra Diaconu si Liliana Staicu și prezidat de Viniciu Moroianu, a decis numele celor care merg în etapa a doua. Aceștia sunt:

Alexandru-Cadmiel Boțac din Sighet

Alexandru Ioan Lazăr din Deva

Ionuț Cibotariu din București

Iulian Ochescu din București

Sânziana Denise Mircea din București

Cristian Sandrin din București

Cătălin Răducanu din București

Etapa a II-a pentru categoria I de vârstă are loc miercuri, 24 noiembrie, de la ora 10,00, tot în Sala Mică a Ateneului Român.


Proiectul 'Zilele Lipatti': un prim episod muzical, la Casa Memorială 'Dinu Lipatti' din Ciolcești, județul Argeș

La șase decenii de la trecerea în eternitate a pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, a sosit probabil timpul să pornim pe urmele sale; propunerea Radio România Muzical în acest sens se intitulează "Zilele Lipatti" și a început printr-un recital inedit, ce s-a desfășurat ieri, la Casa Memorială "Dinu Lipatti" din Ciolcești, județul Argeș - reședință cunoscută și sub denumirea de Fundățeanca.

Programul recitalului, prezentat de Monica Isăcescu și Ștefan Costache, a însemnat reîntâlnirea cu Mara Dobrescu - pianistă stabilită în prezent în capitala Franței. Poloneza-fantezie op. 61 de Frédéric Chopin, interpretată pe pianul "Bechstein" - actualmente recondiționat - ce i-a aparținut lui Dinu Lipatti, ne-a oferit prilejul de a păși pentru câteva minute într-o lume a sentimentului introvertit, în care contrastele culorilor sonore au parcurs distanța de la starea de tensiune sufocantă la calm resemnat. Cea de-a doua parte a programului - rezervată muzicii pentru voce și pian - a lăsat o puternică impresie asupra publicului, dacă luăm în considerare intensitatea aplauzelor, destinate tenorului Florin Diaconescu și pianistei Verona Maier. Căci dacă muzica lui Robert Schumann - reprezentată prin intermediul a șapte lieduri selectate din ciclul Dragoste de poet și cea compusă de Valentin Teodorian - ilustrată prin trei lucrări - au conturat două ipostaze diferite ale sentimentalismului romantic, elementul contrastant a fost adus în prim plan de piesele lui Erik Satie - surprinzătoare din punct de vedere armonic.

Însă surpriza după-amiezii muzicale a constituit-o interpretarea, în primă audiție românească, a patru lieduri pentru voce și pian compuse de Dinu Lipatti: o muzică ce a impresionat printr-o profundă melancolie, deopotrivă diafană și întunecată, conturată prin formulele ostinate ale pianului și desele culminații din partitura vocală. În cadrul primului eveniment al seriei "Zilele Lipatti" memoria muzicianului român a fost omagiată la 60 de ani de la trecerea în eternitate și prin acordarea unor medalii onorifice personalităților care au sprijinit proiectul: între acestea - Ion Iliescu, Președinte de Onoare al Fundației "Dinu și Valentin Lipatti", Andrei Dimitriu și Nicolae Licareț - Director General și, respectiv, Director Artistic ai Filarmonicii "George Enescu" și Irina Cajal - Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Alexandra Cebuc