Arhivă : Evenimente Înapoi

Maiski, Gergiev, Vogler, Honeck – în exclusivitate la Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 30 Iunie 2010 , ora 10.22

În perioada 23-25 mai 2010, am participat, la invitația organizatorilor, în calitate de jurnalist acreditat la Dresdnermusikfestspiele - Festivalul de muzică de la Dresda, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Germania.

Trei au fost concertele urmărite: Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijată de Manfred Honeck, solist violoncelistul Jan Vogler (23 mai), Mischa și Lili Maiski (24 mai) și Orchestra Teatrului Mariinski, dirijată de Valeri Gergiev, solist pianistul Denis Matsuev (25 mai).

În această perioadă, am realizat trei interviuri în exclusivitate și a fost unul dintre cei 7 jurnaliști invitați să participe la o întâlnire a dirijorului Valeri Gergiev cu presa.

Sâmbătă și duminică, în 3, 4, 10, 11 iulie, de la ora 16,05 sunteți invitați să ascultați cele patru emisiuni ce au ca subiect aceste interviuri, condimentate cu multe momente muzicale: unele sunt desprinse chiar din concertele derulate la Dresda, obținute prin amabilitatea Radiodifuziunii Germane MDR (fragmente din concertele susținute în 23 și 25 mai), altele sunt înregistrări difuzate în premieră în România (înregistrările violoncelistului Jan Vogler realizate pentru Sony BMG).

Transcrierea interviurilor este disponibilă din 5 iulie 2010 pe site-ul www.romania-muzical.ro - linkul Interviuri, iar emisiunile propriu-zise vor fi disponibile pentru reascultare pe același site - linkul Emisiuni. De asemenea, varianta originală a interviurilor, în limba engleză, va fi disponibilă pe varianta engleză a site-ului Radio România Muzical, atât în forma scrisă, cât și audio - linkul Interviuri.

Dirijorul austriac Manfred Honeck este în prezent directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, una dintre cele mai importante orchestre americane. Concertul de la Dresda din 23 mai susținut de dirijor și orchestra sa face parte dintr-un turneu european întreprins de orchestră, cu mare succes, în luna mai 2010. Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijată de Manfred Honeck fusese invitată să deschidă Festivalul Enescu 2011; Manfred Honeck explică în interviu de ce acest proiect nu a putut fi dus la îndeplinire. La Dresda, Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijată de Manfred Honeck a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann - solist Jan Vogler și Simfonia I de Gustav Mahler - versiuni de înaltă clasă. Partea a III-a din Simfonia I de Mahler va putea fi ascultată sâmbătă, 3 iulie, în cadrul emisiunii "55 de minute cu Jan Vogler".

Violoncelistul Mischa Maiski este un nume binecunoscut publicului românesc care l-a putut asculta în Festivalul Enescu; unul dintre cei mai importanți violonceliști ai timpurilor noastre, născut în Letonia, cu studii la Moscova, care a fost închis de comuniști pe motive politice și apoi a emigrat în Occident. La Dresda, a interpretat un program cu lucrări de compozitori ruși alături de fiica sa de 23 de ani, pianista Lili Maiski. Interviul realizat cu cei 2 rămâne un document despre arta și concepția despre viață a unui mare interpret, dar și a unui tânăr artist, un interviu foarte viu în care Maiski declară că România i s-a părut întotdeauna o țară specială, deosebită - toate în emisiunea "55 de minute cu Mischa și Lili Maiski" de duminică, 4 iulie, ora 16,05.

Violoncelistul Jan Vogler își desfășoară activitatea pe două paliere și în două țări: solist instrumentist și organizator de evenimente muzicale - el este de altfel directorul muzical al Festivalului de la Dresda, dar și al celui mai important festival german de muzică de cameră - cel de la Moritzburg. Jan Vogler (46 de ani) trăiește la Dresda și la New York, iar în SUA dezvoltă o impresionantă carieră de solist, ceea ce se reflectă și în colaborarea sa cu prestigioasă casă Sony BMG - cele mai recente înregistrări ale violoncelistului putând fi ascultate în premieră românească în cadrul emisiunii "55 de minute cu violoncelistul Jan Vogler" - sâmbătă, 10 iulie, ora 16,05.

Dirijorul Valeri Gergiev este unul dintre cele mai importante nume din muzica clasică de astăzi; de altfel, el a fost desemnat în aprilie 2010 de revista americană Time printre cele 100 cele mai influente personalități ale anului 2010, singura prezență din muzica clasică de astăzi. La întâlnirea cu presa din 25 mai, dinaintea concertului pe care urma să-l susțină la Dresda cu Orchestra Teatrului Mariinski, Gergiev a vorbit despre preocuparea sa pentru sprijinirea tinerilor interpreți (așa cum a fost cazul celebrei, acum, soprane, Anna Netrebko, așa cum este în prezent cazul pianistului Denis Matsuev care a interpretat la Dresda Rapsodia de Serghei Rahmaninov pe o temă de Paganini); despre începuturile carierei sale dirijorale, despre implicarea sa în concerte ce depășesc granița muzicii, transmițând un mesaj social și politic (este cazul concertelor susținute în 2004 după tragedia de la Beslan sau în 2008 după conflictul Osetia-Rusia), despre ce înseamnă cu adevărat a avea influență: în cazul său, 200 de concerte dirijate pe an, 30-40% din ele fără onorariu, sau construirea a două noi săli de concert pentru Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg și achiziționarea unei colecții impresionante de instrumente pentru Orchestra Teatrului Mariinski.

În emisiunea "55 de minute cu Valeri Gergiev" (duminică, 11 iulie, ora 16,05) vor putea fi ascultate două momente din concertul susținut de Orchestra Teatrului Mariinski, dirijată de Valeri Gergiev în cadrul Festivalului de la Dresda: partea a III-a din Simfonia "Patetica" de Ceaikovski și Rapsodia de Serghei Rahmaninov pe o temă de Paganini - solist Denis Matsuev.

Orchestra Teatrului Mariinski, Valeri Gergiev și Denis Matsuev vor fi protagoniști în Festivalul Enescu 2011.

Cristina Comandașu