Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. FOTO. Recitalul violoncelistului Valentin Răduțiu la Sala Radio, în cadrul seriei 'Moștenitorii României muzicale'

Publicat: joi, 5 Martie 2020 , ora 15.29

Pe scena Sălii Radio a avut loc miercuri, 4 martie 2020, un nou recital din seria 'Moștenitorii României muzicale'. De această dată protagoniști au fost violoncelistul german de origine română Valentin Răduțiu, acompaniat de pianistul suedez Per Rundberg. Mai multe amănunte despre recital cât și despre proiectul "Moștenitorii României Muzicale" aflăm din următorul reportaj realizat de Maria Isabela Nica:


De aproape doi ani, proiectul Moștenitorii României Muzicale organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera își propune promovarea tinerilor muzicieni ai României, deja confirmați prin activitatea pe mari scene internaționale, aducându-i pe scena Sălii Radio în recitaluri de o oră, cu programe accesibile. Scopul proiectului a fost atins cu succes și ieri seară, 4 martie 2020, când publicul bucureștean s-a bucurat de calitatea ieșită din comun a interpretării muzicienilor protagoniști, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Per Rundberg, ce leagă o frumoasă prietenie muzicală încă din anii studiilor la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Tehnica și muzicalitatea strălucitoare au fost foarte bine puse în valoare prin repertoriul ales, Sonata op. 19 în sol minor de Serghei Rahmaninov, Variațiuni pe o temă de Rossini de Bohuslav Martinu și o transcripție a liedulului "Languir me fais" din ciclul celor "Șapte cântece pe versuri de Clément Marot" de George Enescu. Cei doi muzicieni au reușit o comunicare constantă și o trăire profundă a textului muzical, oferind publicului interpretări originale, fiecare lucrare fiind răsplătită cu numeroase rânduri de aplauze. Recitalul s-a încheiat cu trei bisuri: lucrările "Menestrel" de Claude Debussy, "În stilul lui Albeniz" de Rodion Schendrin și o transcripție a liedului "Abenlied op. 85" pentru violoncel și pian de Robert Schumann.

Printre spectatorii de la Sala Radio l-am întâlnit și pe compozitorul Dan Dediu: "Mi s-a părut deopotrivă profund ceea ce au cântat, cum au cântat, de o înaltă noblețe, eleganță. În Sonata de Rahmaninov n-am știut ce să admir mai mult - tehnica, virtuozitatea, plăcerea de a face muzică de cameră, pianissimele intense... dar, bineînțeles, și susținerea concepției formale. Pot să spun că mi s-a părut spre final că, într-adevăr, toată concepția interpretativă a lui Răduțiu și a lui Per Rundberg derivă dintr-o foarte conștientă decizie de a cânta Rahmaninov în orizontul serenadei și nu în orizontul romanței, cum este de regulă cântat Rahmaninov și asta mi-a plăcut foarte mult, a înnobilat această muzică și a dovedit în continuare că sunt interpreți de mare rafinament, de marcă aș putea spune, la nivel internațional. Atât Variațiunile lui Bohuslav Martinu pe o temă de Rossini, o piesă parodică în fond și pe care au decriptat-o în această cheie, cât și Enescu - "Languir me fais", un lied formidabil din cele șapte cântece pe Clement Marot, realizat cu o simplitate și, în același timp, cu o adâncime de spirit deosebită."

La final, în foaierul Sălii Radio, violoncelistul Valentin Răduțiu a oferit autografe pe albumul "Vara magică", apărut la sfâșitul anului trecut la Editura Casa Radio. Este de reamintit și faptul că împreună Valentin Răduțiu și Per Rundberg au reușit întregistrarea mai multor discuri, printre care se numără și cel cu integrala opusurilor pentru violoncel și pian de George Enescu.

Prezent la fiecare eveniment din cadrul seriei "Moștenitorii României Muzicale", Dan Popescu, președintele Rotary Club Pipera, ne-a vorbit cu încântare despre recitalul din seara de 4 martie: "Un național german de sorginte română care, din câte înțeleg, se simte poate mai român decât unii dintre noi și care a dat un recital fenomenal, un interpret de excepție pe care am avut surpriza și plăcerea să-l vedem la București pentru prima dată. Și ce a fost excepțional, a fost reacția publicului. Comunicarea între cei doi - pianistul și Valentin Răduțiu - a fost fenomenală, ca un vis pe care l-am simțit - sper eu, sau cred eu - în mintea interpreților, de a cânta în România... în special Valentin Răduțiu, pentru prima dată înțeleg într-un concert în România, la Sala Radio."