Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Începe Festivalul Europalia

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2019 , ora 12.32


Institutul Cultural Român a organizat o conferință de presă dedicată deschiderii Festivalului Internațional de Arte "Europalia 2019", o serie de evenimente ce începe în 2 octombrie.

Institutul Cultural Român coordonează în acest an participarea țării noastre la Festivalul Internațional de Arte 'Europalia'. Ediția din acest an a seriei este deschisă de trei proiecte - expozițiile "Brâncuși. Sublimarea formei" și "Perspective", alături de un concert extraordinar susținut de membri ai ansamblului RaRo. Înaintea începerii acestui festival - în cadrul căruia România este invitată de onoare - Institutul Cultural Român a organizat o conferință de presă în care au fost discutate atât importanța participării României la această serie de evenimente, cât și valoarea artistică a proiectelor propuse de țara noastră.

La începutul conferinței de presă a vorbit directorul artistic Europalia România, Horia Barna:

"S-a încercat o panoramă a artelor din România. Există principiul tradiției imbinate cu contemporaneitatea, există formule de lucru împreună pentru opere noi în care artiști belgieni mai ales în acest an cu artiști români. Nu e un festival obișnuit, e un festival în devenire, care își propune să deschidă drumul artiștilor pe piețele occidentale, nu doar belgiene. Capitala politică a Europei, Bruxellesul va deveni pentru aceste patru luni o capitală a culturii românești."

În cadrul acestei ediții, coordonatorii festivalului organizează recitaluri și concerte susținute de artiști importanți, precum Angela Gheorghiu, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Cvartetul SoNoRo sau Cristian Măcelaru - acesta urmând să conducă Orchestra Națională a Belgiei. Muzicienii vor evolua pe unele din cele mai importante scene europene, iar dincolo de evenimentele dedicate muzicii clasice Institutul Cultural Român propune și recitaluri ale unor artiști de jazz, muzică electronică sau hip-hop. Un astfel de proiect este "Oedipe Redux", în care jazzmanul Lucian Ban va conduce un octet ce va reinterpreta muzica operei "Oedipe" de George Enescu.

"Din punct de vedere al repertoriului, a fost o alegere directă. Reprezentarea României din punct de vedere muzical și spiritual prin operele lui Enescu, ale lui Lipatti, Brediceanu, Grigoraș Dinicu. Am avut o paletă foarte largă din care am ales. Am pornit de la reprezentarea României și acest lucru nu se putea face mai bine decât prin Rapsodia nr.1 a lui George Enescu într-un aranjament special realizat de Thomas Wally pentru ansamblul SoNoRo. Apoi, prin acest concert, s-a dorit să se creeze o legătură între expoziția Brâncuși, care este elementul principal al deschiderii oficiale a Festivalului Europalia, iar sursa de inspirație a fosta atelierul lui Brâncuși din Paris și celebrele serate informale pe care le organiza acesta acolo, serate la care participau mari și extraordinari artiști ai vremii." - Ligia Marin, coordonatorul proiectelor muzicale

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Arte "Europalia" marchează cinci decenii de activitate sub acest titlu, iar viziunea Institutului Cultural Român asupra acestei ediții include peste 250 de evenimente, care se desfășoară între 2 octombrie 2019 și 2 februarie 2020, incluzând expoziții, concerte, recitaluri sau proiecții de film.

Petre Fugaciu