Arhivă : Cronici Înapoi

Neamț Music Festival - un final grandios

Publicat: marți, 17 Septembrie 2019 , ora 12.44

Neamț Music Festival - un final grandios.

Regal muzical, festin artistic, maraton pianistic, virtuozitate-eleganță, pasiune-rafinament, toate s-au regăsit în Concertul de gală, care a încheiat ,duminică 15 septembrie 2019, cea de a treia ediție a Neamț Music Festival, Opus:2/2019 - Duality. Inițiat și organizat de, deja binecunoscutul pianist, Daniel Petrică Ciobanu, originar din Piatra-Neamț, festivalul a devenit un eveniment care a trecut granița performanței locale și a ajuns un punct de reper pe harta culturală a României, fiind inclus și în agenda Festivalului Internațional "George Enescu".

A fost o seară magică la Sala Cinematografului "Mon Amour"! O sală arhiplină, cu un public exemplar, dornit să participe la un eveniment cu totul special! De fapt, a fost un tur de forță și o explozie de energie dăruită de patru mari pianiști Charles Richard Hamelin (Canada), Alexander Ullman (Marea Britanie), Lukas Geniučas (Lituania) și Vitaly Pisarenko (Rusia), acompaniați extraordinar de Orchestra Română de Tineret, cel mai în vogă ansamblu simfonic din România, condusă de Gabriel Bebeșelea, considerat un reprezentant de seamă al școlii românești de dirijat.

Vă veți întreba poate unde este Duality/dualitatea, motto-ul ediției actuale a festivalului? În programul ales din repertoriul romantic reprezentat de doi maeștrii Frédéric Chopin și Franz Liszt și mai ales în ceea ce reprezintă cei patru mari pianiști invitați. Dar, oare cine nu știe despre poveștile de viață și despre cariera celor doi artiști romantici? Voi puncta doar că Frédéric Chopin a rămas pentru totdeauna în inima melomanilor pentru sonoritățile sale atât de calde și de intime, din care răzbat durerile sale - viața în exil, departe de țara natală iubită - Polonia, mereu bolnav, cel pentru care pianul a reprezentat totul; spre deosebire de Franz Liszt, care a avut o viață tumultoasă, poliglot și cosmopolit, virtuoz absolut, creator a numeroase opusuri, cu alte cuvinte ceea ce am numi azi - un star, o vedetă.

La Gala Neamț Music Festival, a fost un veritabil dar încântător maraton de concerte, prin care am admirat patru școli de pian, patru interpreți atât de diferiți dar atât de profesioniști, de un înalt nivel tehnic și expresiv, încât este greu să faci un clasament care a fost mai bun! De fapt, nu aceasta a fost intenția organizatorilor ci aceea de a ne bucura de muzica romantică și mai ales de acești patru invitați, specialiști ai repertoriului ales. De altfel, Daniel Petrică Ciobanu a subliniat faptul că: "Este o idee unică în întreaga lume, dacă nu mă înșel, aceea de a se interpreta patru concerte într-o seară. Cred că este un moment istoric, epic…că la Piatra-Neamț s-a întâmplat acest lucru atât de extraordinar".

Dar, să vă spun cum a fost!

Charles Richard Hamelin - Frédéric Chopin - Concertul nr.1 op 11 în mi minor pentru pian și orchestră.

Primul invitat a fost Charles Richard Hamelin din Canada, considerat astăzi unul dintre cei mai importanți muzicieni ai generației sale. Are în palmaresul său Medalia de argint și este laureat al premiului Krystian Zimerman din cadrul Concursului Internațional de pian Chopin de la Varșovia, ediția 2015. Cu alte cuvinte un specialist al repertoriului marelui romantic! Dar, prin ce surprinde Charles Richard Hamelin? Printr-o implicare totală în actul interpretativ, pare că participă atât cu sufletul cât și cu corpul său, deoarece pe chip îi poți citi toate detaliile partiturii abordate. El relevă muzica chopiniană printr-un val de fluiditate emoțională, printr-o continuă energie. De fapt, el ne-a redat un Frederic Chopin tumultuos, năvalnic. Cumva a confirmat spusele lui Robert Schumann că în muzica lui Chopin sunt "tunuri ascunse sub flori". Desigur, o interpretare care a fost aplaudată din plin și care a fost răsplătită printr-un bis - Adagio de George Enescu. De ce Enescu? Pentru că în Canada, Charles Richard Hamelin s-a pregătit și cu Paul Surdulescu, cel care i-a deschis porțile și spre muzica românească. De altfel, în 2016, el a editat cel de al doilea său album, cu muzică de Ludwig van Beethoven, George Enescu și Frederic Chopin, care a fost apreciat de Gramophone, La Presse și The WholeNote.

Alexander Ullman - Franz Liszt - Concertul nr.1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră.

Al doilea invitat a fost Alexander Ullman din Marea Britanie, cel care a intrat în atenția internațională în 2011 după ce a câștigat Concursul Internațional de pian Franz Liszt de la Budapesta și a confirmat în 2017 când a obținut tot primul loc la Concursul Internațional de pian Franz Liszt de la Utrecht,Olanda. Cu alte cuvinte un specialist al marelui virtuoz romantic! Așadar, Alexander Ullman, a impresionat prin înțelegerea profundă a partiturii alese, prin eleganță și expresia cristalină. De fapt, el prin aceste valențe ne-a adus în prim-plan o cu totul altă lume - una strălucitoare, spectaculoasă, în care virtuozitatea este în prim-plan. Alexander Ullman cu siguranță face parte din categoria artiștilor care pe chipul lor și mai ales în expresia ochilor lor regăsești toate datele, poate acele peisaje sonore, care îl personalizează, pline de nuanțe de mare finețe care alcătuiesc întregul. O altă abordare care a fost aplaudată la scenă deschisă și care a fost răsplătită de un alt moment special - fermecătoarea Liebestraume semnată tot Franz Liszt.

Lukas Geniučas- Frédéric Chopin - Concertul nr.2 op 21 în fa minor pentru pian și orchestră.

Pianistul rus-lituanian Lukas Geniučas, face parte dintr-o importantă familei de muzicieni și este catalogat ca unul dintre cei mai interesanți artiști ai generației sale. Din 2002, a obținut numeroase distincții la diverse competiții internționale, printre care se numără locul al doilea la Concursul Internațional Frederic Chopin de la Varșovia din 2010 și tot locul al doilea la Concursul internațional Ceaikovski de la Moscova, în 2015, unde să ne reamintim Andrei Ioniță a câștigat Medalia de Aur la categoria violoncel - o performanță unică în peisajul românesc. Dar, să revenim la Concertul de gală de la Piatra-Neamț din 15 septembrie 2019. Așadar, Lukas Geniučas și cel de al doilea concert de Chopin. El ne-a adus în prim plan o altă fațetă a marelui compozitor, poate una cu care suntem mai obișnuiți - aceea a romanticului înnăscut! Lukas Geniučas s-a remarcat printr-o atitudine sobră, printr-o abilitate extraordinară de a releva construcția arhitecturală a lucrării, o tehnică și o expresivitate aparte în redarea demersului sonor. O altă interpretare aplaudată din plin, pe care și Lukas Geniučas, la rândul său a răsplătit-o cu un bis interesant. Cunoscut pentru curiozitatea sa și pentru interesele muzicale extinse, el explorează o gamă largă de repertorii, de la muzică barocă la lucrări ale compozitorilor contemporani. De aceea, bisul ales a fost Preludiul din suita "Bucovina" de Leonid Arkadievich Desyatnikov, care i s-a potrivit perfect temperamentului său.

Vitaly Pisarenko - Franz Liszt - Concertul nr.2 în La major pentru pian și orchestră

Născut în Ucraina, Vitaly Pisarenko a câștigat în 2008 premiul întâi la cea de-a VIII-a ediție a Concursului Internațional de pian Franz Liszt din Utrecht, Olanda. De atunci, a fost considerat un alt specialist cu o viziune personală în ceea ce privește interpretarea muzicii marelui virtuoz romantic! Cei care l-au ascultat până acum sau au fost în juriul competiției amintite, au afirmat că el chiar seamănă fizic, cu Franz Liszt cel din tinerețe! Dacă este așa sau nu, nu mă pot pronunța, însă tot ceea ce pot să vă spun este clar că de la primele acorduri, am realizat că ne aflăm în fața unui alt mare talent al pianisticii actuale. Vitaly Pisarenko, ne-a încântat prin tehnică, acuratețe, vitalitate ritmică, rafinament, expresivitate și printr-o evocare frenetică, uneori încârcată de imaginare scăpărări de flăcări. O interpretare într-o viziune deosebită pe care și publicul a simțit-o și a aplaudat-o fără reținere. Și Vitaly Pisarenko ne-a dăruit un bis- Preludiul în si minor de Johann Sebastian Bach.

Într-adevăr, un regal muzical, un maraton pianistic, patru artiști talentați, care ne-au uimit, bucurat și încântat la Concertul de gală a Neamț Music Festival. Un moment care a încheiat fastuos acest eveniment de la Piatra Neamț, inițiat și organizat de pianistul Daniel Petrică Ciobanu și care de anul acesta a fost inclus și în agenda Festivalului Internațional "George Enescu". Felicitări și succes pe mai departe, Daniel Petrică Ciobanu!

Foto: Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare"Neamț - credits Octavian Popa și Neamț Music Festival - credits Brândușa Balan

Octavia Galescu