Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Poveste din România de azi' - volum dedicat orchestrelor române de tineret, s-a lansat la Humanitas de la Cișmigiu

Publicat: marți, 28 Mai 2019 , ora 15.51


Poveste din România de azi este titlul volumului la a cărui lansare am asistat în seara de 27 mai la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este vorba despre povestea Orchestrei Naționale de Tineret care a sărbătorit anul trecut 10 ani de existență, iar cu acest prilej Editura Nemira a contribuit la lansarea unui volum dedicat istoriei acestui ansamblu.

A luat cuvântul la lansare directorul editurii, Ana Nicolau:

"Mă bucur foarte mult să fac parte, cu o mică, mică contribuție, într-un proiect atât de frumos, care este povestea orchestrelor române de tineret - un proiect despre care atunci când am auzit propunerea doamnei Șerban-Pârâu nu am putut să spun nu, chiar dacă era înainte de târg, eram foarte aglomerați. Am dorit să facem cartea aceasta împreună pentru că eu cred foarte mult în astfel de exemple, că lucrurile se pot schimba și în România. Mi se pare că ceea ce ați reușit să faceți în zece ani, din acea zi de 19 august 2008 până astăzi, este un exemplu de succes și de dăruire și de pasiune care merită să fie celebrat prin această carte, martor de fapt al evoluției dumneavoastră."

Poveste din România de azi este, de fapt, un volum de interviuri, un volum de perspective ale oamenilor care au contribuit la formarea acestor ansambluri de tineret, așa cum ne explică autoarea, muzicologul Oltea Șerban-Pârâu:

"Când am încput să lucrăm la această carte împreună cu Marin Cazacu în urmă cu aproape doi ani, ne-am dorit ca ea să devină realitate. Nu știam exact cum se va întâmpla. A trecut între timp anul aniversar, al zecelea an, an mai dens decât își putea imagina oricine, plănuit ca atare dar, ca toate visurile pe care ți le faci, ele se pot împlini sau nu... iată că a fost un vis împlinit. Ceea ce mă bucură foarte mult este că am reușit să stau de vorbă cu mai multă lume despre această poveste și să spun în această carte o poveste din mai multe perspective. Este vorba despre perspectiva celui care a înființat aceste orchestre, Marin Cazacu, managerul Orchestrelor Naționale de Tineret, alături de Cristian Mandeal, care este coproducătorul acestui eveniment, deoarece fără un dirijor o orchestră nu poate exista; Horia Andreescu, care a fost dirijorul celei de-a doua ca vârstă orchestre de tineret - Romanian Sinfonietta; Cristian Măcelaru, care și-a legat numele de Orchestra Națională Simfonică a României și Liviu Prunaru, concertmaestrul Orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care a lucrat ani la rând cu partidele de vioară ale acestor orchestre."

Și-au amintit despre începuturile proiectului cei care au făcut posibilă ideea orchestrelor de tineret în România, violoncelistul Marin Cazacu:

"Mărturisesc că viața fiecăruia este o poveste. Nu m-am gândit să fac o carte despre mine, că nu e vorba despre mine în această carte, este vorba de implicarea noastră, a mea în această situație, la un proiect de care România avea nevoie. Mobilul pentru care am început acest proiect era exact acesta - schimbarea de mentalitate. E foarte greu într-o țară în care noi suntem obișnuiți cu aceleași gânduri, cu aceleași obsesii profesionale să ne putem schimba și adapta la ceva nou."

... și dirijorul Cristian Mandeal:

"Contribuția mea este, desigur, importantă pentru că, așa cum s-a spus, fără un dirijor o orchestră nu se poate forma. Pe de altă parte însă, și eu profit enorm din această colaborare cu ei prin faptul că mă încarc de energie. Sunt un om care nu mai sunt tânăr și am nevoie de un astfel de izvor, iar izvorul acesta de tinerețe, de energie, îl primesc cu prisosință, așa încât mă simt pe deplin răsplătit. Nu știu cine datorează mai mult: ei mie sau eu lor."

Discuția invitaților a fost urmată de un scurt moment muzical prezentat de duoul alcătuit din violonceliștii Ștefan Cazacu și Horațiu Ludușan.

Reportaj realizat de Ana Diaconu