Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Romanian Ethno-Jazz - Nicolas Simion

Publicat: marți, 23 Aprilie 2019 , ora 12.47

Pe data de 16 aprilie 2019, sediul din București al Institutului Cultural Român a găzduit lansarea albumului Romanian Ethno-Jazz al saxofonistului și compozitorului Nicolas Simion.

Produsă de "7dreamsrecords", compilația conține douăsprezece piese pentru diverse formule instrumentale, culese de pe albume ale lui Nicolas Simion, având în comun caracterul românesc. Acest lucru se datorează și faptului că piesele sunt inspirate de cântece precum Perinița, Sanie cu zurgălăi, Ciocârlia, Hora Staccato, Sârba-n căruță sau Am un leu și vreau să-l beu.

Prima piesă, Jumping Kalushary, prelucrează melodia Călușul, apoi Sanie cu zurgălăi constituie baza de la care pleacă You'll Never Know. Hora Staccato a lui Grigoraș Dinicu oferă noi sonorități în varianta pentru vioară, saxofon sopran, acordeon, chitară, contrabas și tobe. Inspirată de melodia Am un leu și vreau să-l beu, piesa 3rd Rhapsody reprezintă un omagiu adus lui George Enescu. Tot un omagiu, de această dată lui Marin Chisăr, lucrarea One for Kisser reunește cavalul, vioara, saxofonul tenor, chitara, contrabasul, tobele, dar și vocile, urmând Ritual, care pornește de la materialul sonor al Sârbei în căruță și cel al Periniței.

În spiritul sărbătorilor de iarnă, That's the Evening of Santa Claus prelucrează colindul Asta-i seara lui Crăciun, iar Colind #3, inspirată de o piesă de gen din Hunedoara, continuă tot într-o atmosferă intimă, creată de voce, saxofon sopran și chitară. Pentru aceeași formație, lucrarea Anton Pann explorează lumea sonoră orientală din Bordeiaș, bordei, bordei. Mai departe, Ciocârlia răsună în Bird Song, apoi Geamparale ilustrează genul într-o manieră ethno-jazz. Ultima piesă de pe album, Wedding Songs from Banat aduce sonoritățile bănățene în formula pentru saxofon sopran, clarinet, taragot, țambal, acordeon și contrabas.

Lui Nicolas Simion i se alătură atât muzicieni străini ca trompetistul Thomasz Stańko, percuționiștii Jamey Haddad și Peter Perfido sau contrabasiștii Andy Mckee și Martin Gjakonovski, dar și artiști autohtoni: chitaristul Sorin Romanescu, țambalistul Giani Lincan și cântăreața Luiza Zan.

Bookletul, semnat de același Nicolas Simion, prezintă o scurtă istorie a jazzului românesc, evocând personalități ca Jancy Körössy, Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu sau Marius Popp.

Discul Romanian Ethno-Jazz dovedește capacitatea lui Nicolas Simion de a integra cu succes folclorul muzical românesc în jazz, indiferent că ilustrează o atmosferă festivă sau că explorează cu delicatețe lumea arhaică a colindelor românești. Astfel, iubitorii de jazz pot asculta un produs discografic în care sonoritățile obișnuite ale genului poartă un plus de culoare tradițională autohtonă.

Vlad-Cristian Ghinea