Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 2 aprilie 2019

Publicat: miercuri, 3 Aprilie 2019 , ora 13.03

Pianistul Nil Mladin a fost protagonistul recitalului din 2 aprilie 2019 de la Sala mică a Ateneului Român. De șapte luni este studentul Academiei Regale din Londra, prezența numelui său pe afișul Stagiunii de marți seara a făcut ca recitalul să fie sold out. Putem spune astfel că Nil Mladin este un nume afirmat în peisajul muzical, un tânăr care și-a confirmat talentul pianistic printr-un palmares important. Pentru publicul bucureștean, Nil Mladin a pregătit un recital complex, dificil, cu o primă parte romantică și o a doua parte ancorată în secolul XX. Am ascultat: Beethoven, Schubert, Rahmaninov și Prokofiev, un demers muzical despre care tânărul pianist a vorbit cu aceeași plăcere care transpare și atunci când cântă:

"Programul pe are l-am ales cred că fuzionează destul de mult cu caracterul, cu personalitatea mea care, desigur, e încă într-o schimbare sau adaptare la noile probleme și provocări ce-mi ies în cale. De exemplu, ultima piesă din program - Sonata a II-a de Prokovfiev, care cred că rezonează cel mai mult cu mine - îmi oferă privilegiul de a arăta cât mai multe stări și stiluri care se învârt în jurul unei atmosfere de carnaval. Este o piesă extrem de diversă și contrastantă, poate cea mai diversă dintre sonatele lui Prokofiev, care acoperă o largă paletă de culori și emoții, de la romantism până la momente bufonice. Pentru Prokofiv însuși această sonată, fiind scrisă la început de carieră, a însemnat o schimbare majoră în stilul lui componistic, fiind prima lucrare cu care el își definește propriul stil în muzică. La fel și pentru mine, care sunt plecat la Londra pentru studii doar de câteva luni și tot la început de carieră, sonata aceasta mi-a fost de mare ajutor în descoperirea proprie a uneia dintre personalitățile mele."

În cadrul seratelor de marți, Nil Mladin a susținut primul său recital solistic, acesta fiind unul bine pregătit de un pianist virtuoz, cu un tușeu cald și omogen. Ecoul a fost unul pozitiv, cu multe aplauze și lungi rechemări, semn că mesajul transmis de Nil Mladin a trecut rampa:

"M-am simțit chiar bine; poate un pic tensionat la început, dar am reușit să mă calmez și să mă simt cât mai în largul meu pe parcurs."

Cu ce impresii ți-ai fi dorit să plece publicul în această seară?

"Mi-aș dori să plece cu o stare oarecum de agitație după Prokofievul acesta care trece prin atâtea stări atât de rapid. Deci nu apucă să se așeze într-o anumită stare și culoare, mereu se schimbă de la o stare la alta, surprinde."

O gândire muzicală bine conturată, combinată cu un ton expresiv și tumultuos a afișat Nil Mladin, un pianist inteligent, sensibil și cu o mare plăcere de a cânta. Pianistul a stârnit ovațiile melomanilor, demonstrând, prin recitalul înscris în Stagiunea de marți seară, că are toate trăsăturile unui muzician capabil să realizeze o carieră frumoasă pe podiumurile de concerte din țară și de peste hotare.

Reportaj realizat de Jeanine Costache