Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Kira Kiralina, de la Dunăre până în Maroc

Publicat: luni, 1 Octombrie 2018 , ora 12.39
Ansamblul de muzică veche "Anton Pann" a prezentat sâmbătă, 29 septembrie, la Sala Radio un spectacol-concert inedit, alături de invitați din Maroc.

Ansamblul "Anton Pann" este unul dintre cele mai cunoscute grupuri camerale din contextul muzicii vechi românești. Acest fapt nu este întâmplător, fiind datorat performanțelor membrilor atât din punct de vedere interpretativ, cât și în privința cercetărilor întreprinse de aceștia, ansamblul fiind fondat de compozitorul, dirijorul și bizantinologul Constantin Răileanu. Astfel, este evidentă reacția entuziastă a publicului la propunerea lansată de Ansamblul "Anton Pann", aceea a unui spectacol-concert cu subiectul baladei Kira Kiralina. Premisa evenimentului a fost aceea de a prezenta un traseu muzical al protagonistei din baladă, plecând de la muzica din zona Brăilei și prezentând muzici din spațiul mediteraneean, pentru a ajunge în zona Marocului la finalul narativ al baladei. Dincolo de muzica balcano-mediteraneeană prezentată pe parcurs, publicul s-a bucurat și de momente de improvazație din partea muzicienilor.

"Ceea ce veți audia în această seară este o variantă, o versiune, a acestei povestiri - Kira Kiralina. Dar pentru a putea avea motivul să creăm această întâlnire minunată pe care o repetăm în fapt - ea s-a petrecut pentru prima dată ăn Maroc, anul trecut, când am fost invitați de Institutul Cultural Francez și împreună cu muzicienii pe care-i veți vedea în această seară am creat acest proiect, Kira Kiralina, care ne putea oferi prilejul să întâlnim cele două culturi. De aceea, ceea ce spunem noi în această seară nu este neapărat trista poveste a Kirei care a fost răpită, ci ne interesează mai mult motivul care ne-a permis să călătorim din România până în Maroc." - Constantin Răileanu, fondatorul Ansamblului "Anton Pann", în deschiderea concertului de la Sala Radio.

Repertoriul propriu-zis al serii a fost alcătuit atât din lucrări preluate din colecția "Spitalul amorului" de Anton Pann sau piese culese din folclorul românesc, turcesc, egiptean sau tunisian, cât și din lucrări compuse de membrii ansamblului și invitații acestora. Spre exemplu, cele mai aclamate momente ale serii au fost piesele compuse de Mahmoud Chouki, acesta îmbinând stilistica nord-africană cu limbajul armonic jazzistic. Între atracțiile principale ale serii au fost animațiile digitale proiectate pe pereții Sălii Radio, menite să ajute publicul în vizualizarea anumitor scene narative, fapt ce reprezintă o noutate în contextul muzicii vechi românești. În fapt, întregul eveniment este o noutate pentru muzica românească, astfel de inițiative artistice fiind necesare și, evident, admirabile.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu