Arhivă : Cronici Înapoi

Violoniștii selectați pentru semifinala Concursului Internațional 'George Enescu'

Publicat: vineri, 14 Septembrie 2018 , ora 9.19

După două zile intense, lungi și frumoase, în care am ascultat cu reală ȋncântare recitalurile susținute de cei 17 violoniști din etapa a II-a a Concursului Internațional "George Enescu", știam că lupta se dă la milimetru pentru că nivelul concurenților a fost impresionant și după cum a ținut să precizeze Pierre Amoyal ȋn numele juriului pe care-l prezidează "ne-a fost foarte dificil să alegem 8 violoniști pentru semifinală".

Fiecare recital din 12 și 13 septembrie de la Ateneul Român trebuia să se ȋnscrie ȋntr-o durată maximă de 50 de minute având ca piesă impusă Lăutarul din Suita op. 28 "Impresii din copilărie" de George Enescu; de asemenea, concurenții au avut libertatea să prezinte și o lucrare la alegere, cei mai mulți optând pentru Sonate de Eugen Ysaye sau Poemul op 25 de Ernst Chausson; iar pentru al treilea opus din recital aveau la dispoziție mai multe variante: Rondo Brillant și Fantezia ȋn Do major de Franz Schubert sau oricare sonată de Ludwig van Beethoven. Ca o quasi-concluzie trebuie să vă spun că sonatele beethoveniene par a fi mai dificile decât "Lăutarul" lui Enescu!

La capătul maratonului interpretativ s-au calificat următorii violoniști: Angela Jiye Bae - 20 de ani din Coreea de Sud, un entuziasm și o imagistică sonoră ieșite din comun; Cristian De Sa - 24 de ani din Marea Britanie, calculat și cu un lirism expresiv adecvat partiturilor abordate; Giuseppe Gibboni - 17 ani din Italia, foarte sobru pe scenă, dar cu o tehnică miraculoasă și un timbru foarte colorat; Vikram Sedona - 20 de ani din Italia, minunat ȋn construcția frazelor; Orest Smovzh, 27 de ani din Ucraina, un temperament vulcanic și dezinvolt; Alican Suner , 26 de ani din Turcia, care a avut după mine, cea mai frumoasă sonoritate din concurs, desigur, ajutat și de instrumentalul avut la dispoziție (construit ȋn 1742 de J.Galiano); Alexandra Tȋrsu, 26 de ani din Republica Moldova, personalitate clar definită, pregnantă, muzicală și profundă; Yukiko Uno - 23 de ani din Japonia, care a evoluat ȋn tempouri mai așezate susținute ȋnsă, de o mare varietate coloristică.

Așteptăm semifinala programată mâine la Ateneul Român de la ora 10.00 - prima parte și ora 17.00 - partea a doua. Ȋn 15 septembrie fiecare candidat va prezenta un program de 60 de minute alcătuit din trei lucrări: 1.Sonată romantică sau de secol XX de Ravel, Hindemith, Debussy; 2. Din creația enesciană candidații pot alege ȋntre Sonata a II-a, Sonata a III-a "ȋn caracter popular românesc" sau Suita "Impresii din copilărie; 3. O lucrare de virtuozitate aleasă din creația lui Sarasate, Paganini, Saint-Saëns, Ernst, Ravel, Wieniawski, Schnittke, Milstein, Waxman sau Ceaikovski.

Monica Cengher