Arhivă : Cronici Înapoi

'Neamț Music Festival', o experiență de neuitat!

Publicat: marți, 11 Septembrie 2018 , ora 15.33

Măreție și încântare sunt cuvintele prin care aș caracteriza festivalul desfășurat în perioada 7-9 septembrie 2018 la Piatra-Neamț, denumit promițător, "Neamț Music Festival" op.1!

Un eveniment muzical inițiat de tânărul pianist Daniel Ciobanu care se înscrie incontestabil printre revelațiile românești la nivel mondial.

O să vă ofer câteva informații despre cariera acestui tânăr de excepție, a urmat Liceul de Arte "Victor Brauner" din Piatra-Neamț, a studiat apoi la Edinburgh, beneficiind de o bursă Constantin Silvestri, a absolvit "Magna cum laude" Conservatorul Regal al Scoției, se specializează în prezent la Universitatea de Arte din Berlin. Este laureat cu premiul I al mai multor concursuri internaționale, iar anul trecut a câștigat premiul II și Premiul Publicului la faimoasa competiție pianistică "Arthur Rubinstein" de la Tel Aviv.

Daniel Ciobanu a concertat în Europa și Japonia, urmează să cânte la Carnegie Hall din New-York, la Konzerthaus din Berlin, la Elbphilharmonie din Hamburg și în multe alte locuri unde a fost invitat, dar iată că acum, și-a împlinit visul cel mai drag, realizarea acestui festival care să reunească muzicieni importanți la nivel internațional, tocmai aici, în orașul său natal, Piatra-Neamț!

Concertele celor trei seri muzicale s-au desfășurat sub patronajul autorităților locale și mai ales prin implicarea Centrului pentru Cultură și Artă "Carmen Saeculare" care împlinește 50 de ani de când susține cultura în orașul de pe valea Bistriței.

Muzica a răsunat într-un spațiu neconvențional dar impresionant, biserica romano-catolică a orașului, "Sf. Iosif Muncitorul", un edificiu uriaș, cu o arhitectură aliniată secolului 21, iar publicul foarte numeros, răspândit atât în interior cât și la balcoane, s-a bucurat de o acustică de cea mai bună calitate dar și de decorul deosebit de plăcut, de ambianța primitoare, impregnată de nota personală a d-nei Director Carmen Nastasă, a Centrului Cultural "Carmen Saeculare".

În prima zi a Festivalului ne-a încântat Daniel Ciobanu cu un recital solo prin care a demonstrat încă odată că este un maestru în mânuirea planurilor sonore, a culorilor și subtilitaților de nuanțe, iar lucrările alese l-au ajutat foarte mult să facă să vibreze corzile sensibile din sufletele ascultătorilor: Sonata Lunii de Ludwig van Beethoven, Andante Spianato și Marea Poloneza de Frédéric Chopin, Sonata a 2-a de Serghei Prokofiev sau "Pasărea de foc" de Igor Stravinski.

A doua seară, camerală, l-a avut ca personaj central pe Graeme McNaught, profesorul de pian din Scoția al lui Daniel Ciobanu și invitații săi, tineri instrumentiști dintre care îi voi menționa pe Kristine Balanas, desemnată Young Artist of the Year în cadrul Grand Music Awards din Letonia sau pe violoncelistul Alberto Casadei din Italia care deține și poziția de prim-violoncelist al Orchestrei din Rotterdam. Am ascultat creații din repertoriul romantic de Johannes Brahms și Serghei Rahmaninov urmate de un moment semnat de compozitorul în rezidență al festivalului, Pierre Audiger.

Publicul s-a delectat în pauză cu dulciuri oferite de Bistro Vegan din Piatra-Neamț iar în partea a doua a concertului cu o interpretare memorabilă a Cvintetului cu pian în fa minor de César Franck în care i-am remarcat și pe Michelle Dierx la vioară, dar și pe Cătălina Toma la violă.

A treia seară a fost vârful intensității emoționale pe care am trăit-o la Neamț Music Festival op.1, un concert de concerte de foarte bună calitate, cu participarea la cotele cele mai înalte a Orchestrei Filarmonicii "Moldova" sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeșelea.

Am ascultat în debut Concertul op.47 în re minor pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius, m-a impresionat în mod deosebit solistul originar din Rusia, Andrei Baranov, câștigător al premiului I în 2012 la Concursul "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, a urmat Concertul op.104 în si minor pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvoűák, interpretat de Margarita Balanas pe un violoncel de la 1849 împrumutat de către Fundația "Little Butterfly", iar la final ne-am delectat cu o spectaculoasă "Rhapsody in blue" de George Gershwin, cu Daniel Ciobanu din nou în prim-plan.

Laura Ana Mânzat