Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Corala Ateneu din Bacău a împlinit 95 de ani!

Publicat: luni, 11 Iunie 2018 , ora 12.08

Un ansamblu care în 1941 a fost remarcat și apreciat de însuși George Enescu, care își leagă numele de aniversarea a 60 de ani a poetului George Bacovia, care a concertat pe scena Ateneului Român în fața compozitorilor Ioan Dimitrie Chirescu, Alexandru Pașcanu, Mircea Neagu, toți aceștia dedicând apoi Coralei Ateneu din Bacău numeroase partituri.

Corala a fost preluată în 1971 de profesorul și dirijorul Ion Bănică, sub bagheta căruia a susținut concerte în țară și străinătate, a participat la concursuri și festivaluri de prestigiu și... cu toate că în rândurile coriștilor găsim doar câțiva profesioniști și mai mulți amatori, în general cadre didactice, Corala Ateneu a jucat ani de zile rolul de Cor al Filarmonicii "Mihail Jora" participând în stagiuni, în concerte vocal-simfonice care au fost răsplătite cu elogii din partea publicului și a criticii de specialitate.

Concertul de vineri 8 iunie 2018, desfășurat la Sala Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, a fost un jubileu multiplu; s-au aniversat cei 95 de ani de la înființarea ansamblului, cei 45 de ani de activitate dirijorală a profesorului Ion Bănică care a împlinit și 60 de ani de activitate artistică, dar care și-a serbat și cei 89 de ani de viață, odată cu retragerea din activitate și predarea ștafetei unui alt dirijor, Gheorghe Gozar.


Cum vă simțiți după 45 de ani alături de acest cor? Am văzut că lumea vă îndrăgește în mod deosebit. Când apăreți vă îmbrățișează toți membrii corului.

Ion Bănică: E o legătură specială între mine și Corul Ateneu. Atât ei cât și eu regret că ne despărțim, dar voi fi în continuare mentorul lor pentru că de la Consiliul Județean mi s-a spus să continui să consiliez corul.


Corala Ateneu din Bacău a fost caracterizată acum mai bine de 40 ani de marele maestru al cântului coral românesc, Ioan Dimitrie Chirescu ca "o încântare pentru public" și din 1971 când bagheta a fost preluată de Ion Bănică și până azi, zestrea repertorială a ansamblului a adunat peste 350 de piese românești și universale. O parte dintre ele a fost oferită publicului din Bacău în concertul jubiliar de vineri, 8 iunie, într-un repertoriu divers, cu lucrări a capella, dar și cu momente de mare popularitate din opere, susținute de acompaniamentul pianistului
Flavius Marius Panait care a înlocuit cu multă măestrie orchestra.


Laura Ana Mânzat