Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara la Ateneul Român - 20 februarie 2018

Publicat: miercuri, 21 Februarie 2018 , ora 13.08

M-a impresionat încă de la primele evoluții în cadrul seratelor de marți dezinvoltura cu care cântă violonista Alexandra Bobeico. Este o muziciană care degajă siguranță, ușurință în depășirea pasajelor cu dificultate, o violonistă căreia îi place pe scenă, iar în 27 februarie, la Sala mică a Ateneului Român a vrut să arate tot ce a acumulat în anii în care a studiat la Salzburg, alegând un program dificil în care a inclus trei sonate de Mozart, Grieg și Beethoven. Alexandra Bobeico este o prezență cunoscută pe podiumul de concert, nume așteptat de public, dovadă numărul mare de melomani prezenți la Sala mică a Ateneului Român, un public în care am regăsit-o pe profesoara Mihaela Mailat: "O știu pe Alexandra de când era copil și am urmărit evoluția ei în cursul anilor. A ajuns pe niște culmi pe care visez să ajungă foarte mulți dintre elevii noștri. E o artistă desăvârșită, cu o finețe, cu o înțelegere a frazei muzicale, cu o interpretare deosebită și îi doresc succes în continuare!"

Mulți tineri aleg să studieze în afara granițelor țării, Alexandra Bobeico a optat pentru Universitatea "Mozarteum" din Salzburg, aflându-se în prezent la clasa profesoarei Lily Francis. Am fost curioasă să aflu ce a învățat de la mentorii săi și a aplicat în recitalul susținut aseară:

"Am învățat despre prezența scenică. Am învățat că trebuie să fiu relaxată în primul rând. Asta mi-au spus profesorii în general. Și la Mozart am învățat foarte multe într-adevăr, în special lucruri stilistice, dinamici. Am schimbat deja un profesor. Primul profesor a fost foarte bun, însă nu ne-am potrivit ca personalitate. Acum sunt cu doamna Lily Francis și ea este foarte, foarte bună mai ales pe muzică de cameră și mă ajută foarte mult."

În demersul său muzical, Alexandra Bobeico a avut-o parteneră pe pianista Clementina Ristea Ciucu.

"Aici atmosfera este întotdeauna foarte, foarte caldă și mă simt foarte bine să cânt aici. Vin mulți oameni, un public prietenos. Sper că am transmis o anumită siguranță, sper că le-am oferit niște momente frumoase și le-a ajuns la suflet muzica pe care am cântat-o cu Clementina."

Talent nativ, dublat de muncă, tenacitate și ambiție, Alexandra Bobeico s-a maturizat, și-a cizelat sunetul și a reușit să construiască momente foarte frumoase la a patra prezență în cadrul seratelor de marți. I-a urmărit cu atenție evoluția violonista Cornelia Bronzetti: "M-am bucurat foarte mult să o reascult. E un om extraordinar de talentat. Amprenta de la Salzburg nu cred că s-a fixat și cred că e și bine că nu s-a fixat. Îi doresc să găsească un om, un profesor, un muzician care să poată într-adevăr chiar să mai foreze în talentul ei. Pentru că talentul este foarte mare. Recitalul a fost foarte bun. Poate că pentru un om atât de tânăr e și greu să găsească tot fără ajutorul unui mentor. Îi doresc din tot sufletul să-l găsească și să evolueze ca unul dintre marile talente ale României."

Cu siguranță este dificil să găsești acea compatibilitate perfectă cu maestrul care te îndrumă, însă, acolo unde talentul este nativ, orice colaborare poate aduce un plus la șlefuirea personalității artistice. Cu ultima sa evoluție, Alexandra Bobeico a demonstrat siguranță, virtuozitate și multă expresivitate în care s-a simțit tonul cald și vibrant al unei muziciene stăpâne pe vioara sa.

Reportaj realizat de Jeanine Costache