Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. FOTO. Seară Schoenberg-Wagner cu Orchestra Națională Radio condusă de Julien Salemkour

Publicat: luni, 5 Februarie 2018 , ora 12.58

"Vă așteptăm la acest concert care va fi un eveniment la care s-a lucrat mult și care va aduce mai aproape de publicul român o muzică superbă."

.... este invitația tenorului Marius Budoiu pentru seara de 2 februarie 2018 de la Sala Radio. O seară Schoenberg - Wagner interesantă, cu o bună garnitură de interpreți conduși de un dirijor pe măsură - Julien Salemkour. Pot spune că cei care nu au fost prezenți la acest concert au avut ce regreta - o seară cu un alt tip de repertoriu, o seară în care au fost transmise emoții la care au vibrat deopotrivă muzicieni, spectatori și specialiști.

Între aceștia din urmă s-a regăsit soprana Alina Bottez: "Mi se pare extraordinar că de câțiva ani s-a adoptat la noi această formulă de acte Wagner în concert pentru că este o ocazie și pentru publicul românesc să mai vadă un pic de Wagner. A fost o seară minunată. Acest dirijor berlinez - Julien Salemkour - este un dirijor wagnerian remarcabil. A dirijat fără partitură, știind pe dinafară - am înțeles că a făcut zeci de spectacole, peste 70 de spectacole cu această operă. Și cred că trebuie menționat în primul rând cât de spectaculos a cântat Orchestra Națională Radio, care a sunat într-un suflu de ca și când ar fi cântat de foarte multă vreme Wagner, ceea ce cred că e o imensă realizare. A fost o distribuție foarte frumoasă. Dacă se poate spune eventual ceva, în mod normal o operă de Wagner are orchestra în fosă și au fost momente în care mai ales cei doi protagoniști, personajele titulare, care sunt voci înalte, deci se aud foarte bine pe registrul înalt, au fost ușor acoperite de orchestră în registrul central și grav. Ei i-aș fi menajat dacă aș fi fost dirijor, dar sigur că niște voci lirice nu pot să se comporte ca niște voci superdramatice. Un rol extrem de frumos a făcut Vlad Budoiu în Tristan; soprana germană Barbara Krieger are un acut foarte sigur; o apariție spectaculoasă a fost, bineînțeles, tânărul bas,și el tot neamț - Daniel Pannermayr - care a făcut un rege Marke foarte nuanțat, colorat, cald, frumos; și mezzosoprana româncă - Aura Twarowska - a făcut un rol foarte bine conturat în Brangane și tenorul Adrian Dumitru a făcut și el o notă foarte frumoasă în Melot. Deci, per total, cred că publicul care a ovaționat a fost cât se poate de câștigat."

O interpretare echilibrată și nuanțată a celor două creații propuse de muzicieni: Noapte transfigurată de Arnold Schoenberg și actul secund din opera "Tristan și Isolda" de Richard Wagner remarcată de violoncelistul Marin Cazacu:

"O extraordinară seară Schoenberg-Wagner! Mă și gândeam în timp ce ascultam aceste două capodopere, ce lucru minunat este că Radio România prin Formațiile Radio propun publicului - un public obișnuit de obicei cu concerte simfonice, cu un alt tip de repertoriu - chiar și acest act din opera Tristan și Isolda cu cei cinci cântăreți excepționali, minunați, voci deosebite și cu o putere de transmisie extraordinară. Orchestra care obișnuită să cânte cu totul alt tip de repertoriu iată, în această seară ne-au încântat prin această abordare a unei muzici în care iubirea este la ordinea zilei și i-a făcut și pe ei să vibreze emoțional la această muzică absolut fermecătoare. Desigur, meritul este al dirijorului care a propus acest repertoriu. Eu mărturisesc că sextetul Noapte transfigurată este o lucrare pe care o ador. Versiunea pentru orchestră de coarde mărită cum a fost prezentată a fost minunat prezentată și sub această formă, iar acest act al doilea al operei lui Wagner, într-adevăr, ne-a încântat pe toți. Ați văzut, reacția publicului a fost extraordinară! Toți, dacă n-au fost până acum wagnerieni, vor deveni.

Foto: Alexandru Ciumpy Dolea - Radio România 

Reportaj realizat de Jeanine Costache