Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 14 noiembrie 2017

Publicat: miercuri, 15 Noiembrie 2017 , ora 12.46

După ce în stagiunea trecută am ascultat-o pe Angela Drăghicescu în compania apreciatei violonceliste Josephine Knight, pianista stabilită în Statele Unite ale Americii a adus în acest sezon o somitate din viața muzicală americană, violistul Elias Goldstein. La baza acestei întâlniri muzicale stă transcripția Sonatei pentru vioară și pian în la minor "în caracter popular românesc" de George Enescu - o transcripție realizată de Donald Maurice și prezentată la Sala mică a Ateneului Român în primă audiție europeană, așa cum Angela Drăghicescu ne-a mărturisit:

"În momentul în care am aflat de această transcripție făcută de domnul Donald Maurice am fost de-a dreptul fascinată și am vrut să explorez și acest limbaj al violei, mai ales într-o sonată care este foarte cunoscută pentru vioară. Deci, din același motiv pentru care v-a plăcut și dumneavoastră, acest timbru este cu totul și cu totul deosebit și asta m-a atras foarte mult… mai ales alături de un violist excepțional."

Angela Drăghicescu și Elias Goldstein sunt doi muzicieni experimentați, cu prezențe la Carnegie Hall, pianista interpretând în reputatul centru muzical creația compozitorului contemporan William Bolcom, iar violistul american integrala celor 24 de Capricii de Nicolo Paganini. Acel plus de experiență a contat foarte mult în alcătuirea unei seri și a unui program dificil, cu lucrări de Beethoven, Schubert și Enescu. Angela Drăghicescu se dovedește o extraordinară parteneră de muzică de cameră, tușeul cald al pianului s-a combinat minunat cu sunetul mai întunecat al violei redat cu virtuozitate și rafinament de Elias Goldstein. Muzician inteligent, Elias Goldstein ne-a surprins vorbind românește impecabil pentru un american.

Mărturisesc că mi-a plăcut mai mult sunetul violei, care este mai întunecat!

"E mai așa… ca ciocolata 100%."

"Nu știu exact când a fost făcută această transcripție; nu mai mult de 4-5 ani în urmă, dar exact acest aspect îl remarcăm și noi în repetiție… că are o aromă, un sunet al violei care se potrivește bine în anumite părți din sonată. Nu vrem să luăm ce-i al violoniștilor, bineînțeles."

"Dar, da… dăm alt gust."

Cum vi s-a părut să vă apropiați de muzica lui Enescu?

"Îmi place și mai mult în fiecare zi. La început a fost foarte greu. Este o piesă foarte grea și e un limbaj necunoscut într-un fel. Simt ce vrea să spună, dar ce este pe pagină nu corespunde exact și a fost o încercare mare pentru mine. Ea a cântat piesa asta de multe ori."

Cum v-ați simțit pe scena Sălii Mici a Ateneului? Cum vi se pare Bucureștiul?

"Îmi place. Mă simt, cumva, acasă. Nu sunt român."

"Elias iubește foarte mult România și este și el atins de spiritul foarte cald al românilor, mai ales la Ateneu, care primesc atât de frumos artiști internaționali interpretând muzica lui Enescu."

O surprinzătoare seară de 14 noiembrie, în cadrul seratelor de marți, cu muzică de calitate și cu o interpretare pe măsură din partea a doi muzicieni foarte buni: pianista Angela Drăghicescu și violistul Elias Goldstein, doi îndrăgostiți de muzica românească, răsplătiți cu aplauze entuziaste.

Reportaj realizat de Jeanine Costache