Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Liceul pedagogic 'Nicolae Iorga' din Botoșani

Publicat: marți, 7 Noiembrie 2017 , ora 13.07


În județul Botoșani există un liceu în care elevii ascultă în timpul pauzelor muzica clasică. Difuzate în întreaga școală alternativ cu alte genuri muzicale, lucrările marilor compozitori ai lumii sunt astfel mai ușor de învățat.

"Ascultăm mai multe melodii. E și muzică clasică, mai avem și comerciale… diversificăm."

De ce?

"E mai relaxant. Mereu am avut muzică clasică în liceu."

E educativ?

"Da."

Se întâmplă la Liceul pedagogic "Nicolae Iorga" din municipiul Botoșani. Aprofundarea cunoștințelor se face la orele de educație muzicală, dar și în cele 5 minute de muzică clasică pe care elevii din mai multe unități de învățământ le parcurg în cadrul proiectului derulat în colaborare cu Radio România Muzical.

"Auzim un instrument drag nouă, o chitară. Eu aștept la sfârșitul semestrului aceste portofolii pe care dumneavoastră o să le realizați. Nu trebuie neapărat văzute doar prin prisma aceasta a notării, a luării unei note, ci pentru a vă oferi posibilitatea, prin selecția foarte atentă făcută de Radio România, de a vă îndrepta atenția către muzica clasică, o muzică pe care chiar și psihologii o recomandă în învățarea activă și nu numai."

Programul național este extrem de îndrăgit mai ales în școlile din mediul urban, care participă și la concursul interactiv de pe site.

"Numele meu este Manolache Dumitrița."

În ce clasă?

"Clasa a XII-a A."

Ce muzică asculți?

"În general orice gen de muzică. Preferăm muzica clasică. Am putea spune că suntem atrași în special de muzica corală pentru că am reprezentat liceul nostru și orașul la Olimpiada Națională de Muzică Corală."

Cât de important este să asculți și alt gen de muzică în afară de cele care sunt comerciale sau specifice vârstei voastre?

"În special muzica clasică este una care ne relaxează."

Ai învățat ceva în aceste 5 minute de muzică clasică la școală?

"Sincer, da. Pentru că de foarte multe ori acasă nu avem timpul necesar sau poate nu am fost educați astfel încât să acordăm timp pentru muzica clasică. Acest concurs ne-a oferit posibilitatea de a cunoaște o nouă muzică."

"Mă numesc Mardare Alexandra."

Cum vezi tu inițiativa asta?

"Foarte bună pentru noi, ca elevi. Pentru că scăpăm de activitățile alea în care trebuie doar să învățăm informații care câteodată devin plicticoase și este foarte frumos că vine chiar de la Radio România."

Ce ai învățat tu nou?

"Noi am mai participat și în anii trecuți la acest proiect cu domnul profesor. De fiecare dată am ascultat mai multe tipuri de muzică. Acum ne-ați arătat muzică cântată de o soprană, dar și instrumentală. Eu nu le-am recunoscut numele la început când ni s-au prezentat, dar după ce le-am ascultat am realizat că de fapt le-am mai auzit de mai multe ori și nu am știut exact cum se numeau și cine le cânta. Este plăcut să auzim și comentariul de la sfârșit, care ne-a povestit și despre omul din spatele muzicii."

V-a stârnit interesul de a merge la concerte, de exemplu?

"Noi am mai participat la concerte în activitățile extracuriculare sau cele din Școala altfel. Am fost la concerte simfonice, dar eu nu merg și cred că majoritatea tinerilor nu merg la concerte."

"Datorită acestui proiect am început să ascult muzică clasică. Muzica rock sau ușoară este mult mai populară în ziua de astăzi."

Vei trimite răspunsul tău acolo? Vei participa la concurs?

"Da. Chiar acum am participat, am trimis."

Profesorul Laurențiu Palade, inspector de specialitate: "Încă din anul 2010 am încercat să implementăm la nivelul tuturor școlilor din Botoșani trimițând aceste fișiere muzicale tuturor școlilor. Am raportat și anul trecut; avem un număr mare de elevi care alături de profesorii lor încearcă să descopere muzica clasică și prin acest proiect Ascultă 5 minute de muzică clasică. Este un pas mare, având în vedere toată aglomerarea asta de muzică de alte genuri pe toate posturile, sufocarea cu muzică de multe ori în care ei se regăsesc datorită vârstei și mesajului…"

Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" ar avea succes și în mediul rural, dacă acolo ar exista cadre didactice specializate sau tehnologia necesară. Profesorii speră că elevii de astăzi, educați să asculte muzică clasică, vor umple din nou sălile de spectacole.

Gina Poenaru - corespondent Radio România Actualități la Botoșani