Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Muzică veche irlandeză interpretată de ansamblul 'Les Musiciens de Saint-Julien' - la Miercurea Ciuc

Publicat: vineri, 14 Iulie 2017 , ora 8.48

Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc continuă astăzi, 14 iulie 2017, cu alte trei concerte. Programul complet al seriei care se desfășoară până duminică, 16 iulie, poate fi consulatat pe site-ul regizene.ro

Drumul spre Kilkeny - acesta a fost titlul unuia dintre concertele din 13 iulie 2017 din cadrul Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc. Protagoniști au fost membrii ansamblului Les Musiciens de Saint-Julien. A fost o seară cu muzică irlandeză, despre care ne vorbește Lucian Haralambie.

- E o șansă unică să intrăm în cultura unui popor francez, mai mult din cultura irlandeză. Cred că spectatorii aceștia merită acest eveniment. Arta nu are nevoie de cuvinte, nu are nevoie nici de limbă, este o comunicare sinceră, între oameni și între națiuni. E ceva senzațional.

- Eu sunt un fan înrăit al muzicii irlandeze, așa că mi-a fost total de mare plăcere să ascult niște artiști. Splendid. Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc este ceva deja care este determinant. Anumiți oameni fac programul de concediu pe perioada respectivă. Da, este un eveniment care este deja consacrat. Are ani buni în spate și s-au îmbunătățit foarte mult în calitate, în cursul anilor.

Câteva dintre reacțiile celor care au fost în 13 iulie la Cetatea Miko din Miercurea Ciuc, acolo unde au concertat membrii ansamblului Les Musiciens de Saint-Julien:

În cea de-a șasea zi de Festival, în prim-plan a stat muzica irlandeză a secolelor XVII-XVIII și asta pentru că grupul condus de flautistul Francois Lazarevitch a hotărât ca la prima prezență în cadrul seriei dedicate muzicii vechi să prezinte proiectul "Drumul spre Kilkenny" - un program construit pe creația compozitorului și poetului Turlough O'Carolan. Muzicienii s-au folosit de frumusețea și energia instrumentelor de epocă pentru a da viață acestei idei, dar în același timp, grupul a adoptat o manieră interpretativă contemporană.


Les Musiciens de Saint-Julien au colaborat pentru acest proiect cu tenorul Robert Getchell:

"A fost minunat pe scenă. Recunosc faptul că am avut o temere în privința acusticii, dar chiar nu au fost probleme. Amplasarea scenei aici, în mijocul Cetății Miko este foarte inspirată.

Am muncit cu toții foarte mult pentru a pune la punct repertoriul, iar în cazul meu au existat și dificultății de pronunție pentru că limbă galică nu are rădăcini nici în limbile germanice, nici în limba latină. Cred că am petrecut câteva sute de ore doar pentru a pune la punct pronunția.

Am vrut să lucrez cu membrii ansamblului Les Musiciens de Saint-Julien la acest proiect pentru că în copilărie obișnuiam să îmi petrec verile în Nova Scotia, Canada. Există influențe galice și celtice puternice în acea parte de lume; am crescut cu muzică irlandeză și scoțiană și, într-un fel, m-am întors la rădăcinile mele.

Festivalul este grozav. Orașul este foarte potrivit pentru o astfel de serie, sălile sunt alese foarte bine... Oamenii au o cultură muzicală bogată; se vede asta după cum reacționează. Se bucură de muzică și asta ne motivează și sunt încântat să văd că în public sunt oameni de toate vârstele."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie