Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Prima ediție a Festivalului 'I love Lipatti' a ajuns la final

Publicat: joi, 23 Martie 2017 , ora 11.54
Aseară, 22 martie 2017, m-am aflat pentru a doua oară în ambianța călduroasă a Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3 din București, de această dată, pentru a participa la ultima întâlnire din cadrul Festivalului I love Lipatti, eveniment inițiat și organizat cu ocazia împlinirii a celor o sută de ani de la nașterea muzicianului român.

Această primă ediție s-a încheiat simetric cu modul în care a început cu patru zile în urmă. După o jumătate de oră, timp în care am putut viziona cele două expoziții dedicate marelui pianist și compozitor (Dinu Lipatti - Portrete, în Sala Brâncuși a instituției și, respectiv, Dinu Lipatti - Viața și Opera, în curtea interioară și inclusiv pe latura exterioară a gardului), am fost invitați la lansarea primului volum de scrisori ale lui Dinu Lipatti care a fost editat vreodată. Lucrarea, ce însumează nu mai puțin de cinci sute de pagini de corespondență, a apărut la Editura Grafoart, din partea căreia a luat cuvântul directorul Matei Bănică, și face parte din colecția Esențial a Centrului Cultural Casa Artelor. Prefațarea volumului a fost realizată de Grigore Bărgăuanu, reputatul biograf al lui Dinu Lipatti, iar de îngrijirea acestuia s-au ocupat colegii noștri, Ștefan Costache și Monica Isăcescu:

"Acest prim volum al scrisorilor lui Dinu Lipatti adresate profesorilor săi cei mai importanți - Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger - oferă cititorului pe lângă plăcerea unui discurs epistolar colocvial, cald, apropiat, și o sursă importantă de informații privind cariera lui Dinu Lipatti, concertistică, componistică, de asemenea asupra evoluției sale, asupra vieții sale, a relațiilor de colaborare cu alți muzicieni importanți ai epocii, opiniile sale desrpe muzică și compozitori. Acest volum s-a născut datorită colaborării cu o echipă. Aș vrea, în primul rând, să-l menționez pe colegul și prietenul meu, Ștefan Costache, împreună cu care am îngrijit acest volum, apoi traducătoarea textelor din limba franceză, Petra Gherasim, și având expertiza deosebit de valoroasă a biografului lui Dinu Lipatti, domnul Grigore Bărgăuanu, care semnează prefața acestui volum. Nu în ultimul rând, trebuie să-i mulțumim doamnei Alice Barb, directoarea Centrului de Cultură Casa Artelor, pentru sprijinul moral și financiar pe care l-a acordar acestui proiect pe care sper să-l continuăm cu volumele următoare."

Sfârșitul festivalului a fost rezervat recitalului susținut de pianistul Horia Maxim, care a continuat, de fapt, proiectul început duminică de Viniciu Moroianu, anume interpretarea Integralei lucrărilor pentru pian solo de Dinu Lipatti. Alături de Sonată, de Fugă și de Sonatina pentru mâna stângă din creația compozitorului român, Horia Maxim ne-a propus și câteva titluri semnate de Maurice Ravel, George Enescu și, pentru bis, de Jean Sibelius.

Concluziile de la finalul proiectului îi revin lui Alice Barb, directorul festivalului și directorul-fondator al Centrului Cultural Casa Artelor:

"Sunt mândră de aceste patru zile dedicate lui Dinu Lipatti; cred că au ieșit foarte bine. A fost o muncă imensă, dar am avut colaboratori de nădejde în echipa mea și am avut invitați de excepție - și din țară și din străinătate. Publicul a fost în număr mare. Cred că și ei erau tot iubitorii lui Dinu Lipatti. Sunt mândră de cele două premiere absolute, de primul volul al Scrisorilor - publicate pentru prima oară - și de Integrala pieselor pentru pian solo compuse de Dinu Lipatti… Toate sunt ptoiecte, pe lângă recitalurile prezentate, filmul, conferințele, expozițiile și tot ce am făcut, toate sunt proiecte pe care le vom continua întreg anul, pentru că Centenarul Lipatti nu s-a oprit, Lipatti trebuie sărbătorit în fiecare zi și noi, Casa Artelor, asta vom face."

Reportaj realizat de Ana Diaconu