Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 6 decembrie 2016

Publicat: joi, 8 Decembrie 2016 , ora 10.48
Stagiunea de marți și-a deschis porțile pentru laureații ediției a III -a a Concursului Național de Interpretare "Dan Cumpătă", desfășurat în luna decembrie a anului 2015. Pe scena Sălii mici a Ateneului Român au evoluat doi foarte tineri pianiști, elevi ai Colegiului de Artă "George Enescu" din București, și patru studenți ai Universității de Arte "George Enescu" din Iași, reuniți în cvartetul Caudella. Nil Mladin și Ștefan Vîrtejaru sunt numele celor doi pianiști care, cu aplomb și o bună pregătire muzicală au impus un nivel artistic ridicat seratei din 6 decembrie, venind cu un microrecital inedit alcătuit din piese la patru mâini din creația lui Brahms, Busoni și Poulenc. De altfel cei doi instrumentiști au câștigat marele premiu al secțiunii pian la patru mâini din cadrul Concursului Dan Cumpătă, o competiție organizată de Fundația "Remeber Enescu". Nil Mladin și Ștefan Vîrtejaru au confirmat și iată pot fi două certitudini într-o viitoare carieră pianistică fiind ajutați de profesoara lor Viorica Nistoroiu dar și de Mihaela Tomescu - președinte al acestei fundații care le este alături, și-i va sprijini așa cum a făcut-o și cu laureații edițiilor precedente. Mihaela Tomescu s-a aflat în Sala mică a Ateneului Român și a urmărit cu interes evoluția lor:

"Foarte tineri, însă extrem de serioși, împliniți, convingători. Drumurile lor le văd foarte, foarte deschise. Acești tineri au pregătit un program de concurs și iată, s-au stabilit deja într-o formație și în mod sigur vom mai auzi de ei. Cântă cu multă, multă pasiune și nu numai cu pasiune, dar și cu un frumos simț artistic, se vede multă muncă, sudura formației este foarte clară și bine, bine realizată... este o plăcere."

În partea a doua a serii de 6 decembrie am urmărit alături de cei aflați în sală evoluția cvartetului Caudella. Din 2015 violonista Ana-Maria Fotache, violista Loredana Apetrei, violoncelistul Florin Burlacu și pianistul Dragoș Andrei Cantea alcătuiesc această formație, distinsă deja cu marele premiu al secțiunii - muzică de cameră - la a treia ediție a Concursului Național de Interpretare "Dan Cumpătă" și cu premiul II la Concursul "Drumul spre celebritate" din acest an. Despre semnificația numelui Caudella, sub care evoluează, și despre activitatea lor a vorbit cu emoție și entiziasm pianistul Dragoș Andrei Cantea:

"Caudela reprezintă sala Universității Naționale de Arte George Enescu, în care am debutat, pe 30 noiembrie 2015, cu un cvartet în sol minor de Mozart și am considerat că atmosfera a fost propice, astfel încât să ducem numele Iașului mai departe în țară și în străinătate, unde am avut recitaluri până acum."


De ce Brahms în această seară?

" Brahms, pentru că noi până acum am lucrat un cvartet cu pian de Mozart, cum spuneam, la debut și Brahms a fost următorul pas spre a ne dezvolta personalitățile în ansamblu. Este o lucrare care are atât momente dramatice, coagulare de elemente care explodează într-o furtună și în același timp și acest final grandios care e cu un rondo unguresc, plin de patimă și spirit unguresc."

Mi-a plăcut implicarea celor patru muzicieni, în partea a doua a programului și emoția pe care au reușit să o transmită publicului interpretând Cvartetul cu pian op.25 nr. 1, în sol minor de Johannes Brahms. Aplauzele îndelungi au fost pe deplin meritate.


Reportaj realizat de Jeanine Costache