Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Un concert pentru urechi experimentate: Trio-ul Jack de Johnette la Sala Radio

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 11.19

O seară dedicată cunoscătorilor, celor bine ancorați în discursul contemporan, și desigur celor mai împătimiți din branșă. Trio-ul Jack de Johnette ne-a oferit joi, 3 noiembrie 2016, la Sala Radio, imaginea sonoră (în mișcare) a ultimului album lansat în această primăvară - In movement. În deschiderea concertului organizat de Jazz Syndicate Live Sessions am ascultat un foarte interesant proiect românesc - The Jam Community featuring DJ Vasile, având ca nucleu trio-ul Johnny Bica - clape, Michael Acker- bas, Octavian Scurtu - baterie, lărgit la nivel de nonet prin participarea saxofonistului Alexandru Arcuș, a chitariștilor Dan Alex Mitrofan și Lucian Stan, de asemenea Albert Tayti - clape, Harvis Cuni Padron - trompetă și Ghassan Bouz - percuții.

Acești 9 muzicieni ne-au oferit un discurs experimental, combinând instrumente electrice cu efecte de sampling, frumos puse în pagină, cu foarte mare atenție finisate - ne-am fi dorit doar ca mesajul verbal transmis să fi fost la înălțimea muzicii. Desigur, cei 9 merită un spațiu mult mai generos. După o pauză a intrat în scenă Jack de Johnette, împreună cu mai tinerii săi colaboratori, saxofonistul Ravi Coltrane și basistul Matt Garrison, fii foștilor săi co-echipieri - legendarii John Coltrane și Jimmy Garrison. Jack de Johnette ne-a făcut surpriza de a se așeza inițial la pian pentru o scurtă improvizație solo, la început cu intervenții discrete din partea celor doi colegi de scenă.

Apoi și-a preluat rolul principal în fața bateriei, și o avalanșă de sonorități telurice a copleșit întregul spațiu - jazz de avangardă cu majuscule, accente free, solo-uri de baterie simfonice în anvergură, muzică interpretată cu un profesionalism dincolo de orice imaginație, însă un discurs abstract, non-cathatic, cu efecte electronice strecurate și mici inserții de jazz-rock, fusion, o urmă de post-bop, doar câteva clipe spre final - în esență o pledoarie pentru o muzică a viitorului, sau gestul de a da jazz-ului o amprentă...viscerală.

"Mi-a plăcut foarte tare și m-a deranjat că au fost câțiva care au plecat în timpul concertului - și nu puțini. În mod normal ar trebui să știi la ce vii, să te aștepți la genul de muzică pe care o să-l ofere artiștii publicului și să nu te trezești așa, în mijlocul concertului, că pleci. În rest, am fost fericit! Sunt Alexandru Andrieș și interviul acesta a fost luat chiar în fața Sălii Radio, după concertul excepțional dat aici de Jack de Johnette împreună cu Ravi Coltrane."

"În sfârșit, ceva ce n-am mai auzit. În ultima vreme, orice ascultăm se încadrează într-un soi de conformism și aici a fost o combinație de foarte multe lucruri, dar într-un ambalaj foarte nou, cum a fost balada Blue in Green, un foarte cunoscut standard pe care nu l-am mai auzit cântat așa. Extraordinar! Numele meu este Ana Cristina Leonte."


Reportaj realizat de Marina Nedelcu