Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. S-a deschis Concursul Internațional 'George Enescu', ediția 2016

Publicat: luni, 5 Septembrie 2016 , ora 9.53

Ediția din 2016 a Concursului Internațional George Enescu s-a deschis sâmbătă, 3 septembrie, printr-un concert de gală susținut de Filarmonica "George Enescu", în care soliști au fost chiar laureați ai competiției.

"Concursul Internațional 'George Enescu' așază România printre cele mai reprezentative speții culturale din lume. Un concurs de o asemenea anvergură transmite o energie deosebită și ne revelează șansele viitorului prin artă. Prin intermediul acestui concurs, prin muzică, Bucureștiul devine parte din scena competițiilor internaționale."

Astfel a început discursul semnat de Corina Șuteu, ministrul Culturii, rostit sâmbătă seară pe scena Ateneului Român de către Lucian Vărșăndan, secretar de stat în același minister.

Concertul de deschidere a Concursului Internațional "George Enescu" s-a bucurat de o asistență record. Personalități ale vieții muzicale românești, dar și internaționale, oficiali români și melomani au participat la prima manifestare a competiției care anul acesta a înregistrat un număr record de muzicieni înscriși - 317 tineri artiști din 48 de țări.

Soliștii concertului susținut de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", ansamblu condus de Horia Andreescu, au fost chiar trei dintre laureații edițiilor precedente ale Concursului "Enescu". Violonista Anna Țifu, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Mihai Ritivoiu au interpretat alături de ansamblul amintit Triplul concert op. 56 în Do major de Ludwig van Beethoven.

"Participarea este foarte valoroasă. Cei trei pot să prezinte pe orice scenă a lumii. Aici ne dăm seama de valoarea României. Organizarea mi se pare ireproșabină, de parcă am fi în timpul festivalului."

"E impresionantă atmosfera! E bine că în fiecare an se întâmplă ceva în numele și în memoria lui Enescu."

În sală au fost prezenți și doi dintre membrii juriului Concursului "Enescu": violoncelista Alexandra Guțu… "Triplul de Beethoven a fost o minune pentru că am văzut trei tineri care s-au întâlnit astăzi și au făcut o muzică plină de elan, plină de culoare. Sunt fericită că sunt aici."

Și violoncelistul Marin Cazacu… "Un concert care e provocator pentru interpreți, provocator pentru public. Și am avut bucuria să ascult trei tineri români de origine, chiar dacă nu sunt toți născuți în România, și acest lucru mi-a plăcut foarte mult. Au cântat foarte frumos, au cântat expresiv și am fost încântați cu toții să-i ascultăm. Iată, viitorul este asigurat prin prezența lor pe scenele de concert!"

Și partea a doua a serii de la Ateneul Român s-a desfășurat cu un laureat al Concursului "Enescu" în prim-plan. Orchestra Filarmonicii bucureștene a interpretat în primă audiție lucrarea "Tektonum" de Sebastian Androne, câștigătorul ediției din 2014 a competiției la secțiunea compoziție. Despre acest opus ne-a vorbit chiar unul dintre membrii ansamblului, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu: "E o lucrare extrem de complexă. E atuul tinereții, fiindcă eu cred că a pus în ea tot ce a știut el pentru momentul în care a compus-o. Sunt niște culori surprinzătoare. Este o lucrare spectaculoasă de-a dreptul și s-a și văzut că a avut un succes extraordinar la public. Să se strige Bravo! atâtea minute la muzică contemporană e o mare realizare. Este un băiat extraordinar de talentat!"

Poemul Simfonic "Pini di Roma" de Ottorino Respighi a încheiat seara de la Ateneul Român, una de sărbătoare și în același timp plină de emoții, după cum a declarat violoncelistul Valentin Răduțiu:

"Este o altă încărcătură să cânți în deschiderea unui concurs decât într-un concert normal. Și este și legătura mea cu România, cu Bucureștiul, părinții în public, orașul în care a studiat tatăl meu… și cu Filarmonica în concert o piesă deosebită… așa că, da, plină de emoție a fost seara."

POST: Concursul Internațional "George Enescu" se desfășoară până în 25 septembrie. Astăzi continuă competiția pentru secțiunea violoncel, acolo unde sunt înscriși 53 de muzicieni. Urmează secțiunea vioară, cu 56 de interpreți înscriși, și secțiunea pian, acolo unde vor concura alți 53 de tineri artiști. De asemenea, în cadrul Concursului Internațional "George Enescu" mai sunt programate alte 18 recitaluri și concerte susținute de laureați ai competiției și de membri ai juriului.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie